// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Brædder: Femø
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Anne Brædder: Femø

Skrevet af den 8. marts 2021 – 07:56Ingen kommentarer

Geografisk set er Femø er en af Sydhavsøerne, en lille ø i Smålandsfarvandet mellem Lolland og Sjælland. Omkring 120 indbyggere på et bakket morænelandskab på 11 kvadratkilometer. Men er Femø er meget mere end et geografisk sted. Det er også en vigtig del af kvindefrigørelsens historie, en del der har været meget igennem siden starten men som stadig lever og trækker nye kvinder til.

Det var i 1971 at Femø for alvor trak overskrifter. Kvinder fra den fremadstormende rødstrømpebevægelse valgte øen til den allerførste kvindeølejr, et sted hvor kvinder fra hele landet skulle kunne mødes og diskutere både det privat og det politiske. Lejren skulle være helt fri for mænd, for kvinderne skulle have muligheden for at være kvinder helt uden patriarkatets snærende bånd. Det vakte stor opsigt – og diskussion – at selv venligtsindede mænd ikke var velkomne, men sådan blev det, og sådan har det været lige siden.

Den første lejr var bare startskuddet, og et af mange elementer for en ny generation af kvinder, der kaldte sig rødstrømper og som ville gøre op med kvindeundertrykkelse. Det var en bevægelse uden officielle ledere og uden fast mandat, en bevægelse som spændte vidt og som med aktioner og happenings, møder og foredrag var med til at omdefinere hvordan kvinder så på sig selv og sit køn – og hvordan resten af verden så på dem. Det handlede om alt fra uddannelse, huslige pligter og arbejde til abort, kvindekroppens frigørelse, seksuel revolution og meget andet. Èt element i denne kamp var altså kvinde ølejre, hvoraf Femø ikke var den eneste, men den eneste, der stadig eksisterer.

Gennem årene har Femø-lejren ændret sig og fulgt med tiden. Der har været udfordringer – hvad med drengebørn, f.eks? – og flere gange undervejs har lejren været truet på sin eksistens. Selvom lejren i sit udgangspunkt var for alle kvinder uanset seksuel observans, var det i perioder især lesbiske kvinder der brugte lejren som fristed. Det påvirkede selvfølgelig hvordan både kvinder og mænd så på lejren, og med tiden måtte Femølejren også file på nogle af principperne, og acceptere at kvinders behov og ønsker til en ølejr også skifter.

Alt det fortæller Anne Brædder om i denne udgave af 100 danmarkshistorier, og det er en fin fortælling om Femølejren og de kvinder, der stod bag den. Til gengæld synes jeg, at dette bind mangler det store perspektiv, som mange andre af de 100 danmarkshistorier har leveret. Det er 100 danmarkshistoriers store force, at den ser en konkret begivenhed som et prisme, der kan vise de mange farver inden for et bestemt tema, og her savner jeg altså et større udsyn på kvindebevægelsen gennem tiderne. Her er for lidt perspektiv og for mange referater fra ørådsmøder. Det er også første gang, at forfatteren til et bind er trådt frem som et subjekt med egne erfaringer fra bogens emne, og det er i hvert fald noget af et stilskifte for serien – og ikke et skift, jeg billiger (heller ikke selvom jeg godt forstår rødstrømpernes gamle slogan om at det private er politisk).

Femø er toogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Anne Brædder: Femø. 100 sider, udkommer 8. marts 2021. Aarhus Universitetsforlag

Der er lukket for kommentarer.