// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » James Riordan: Da våbnene tav
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

James Riordan: Da våbnene tav

Skrevet af den 2. marts 2021 – 07:51Ingen kommentarer

Julenat 1914 mødtes tyske og engelske soldater i ingenmandsland mellem skyttegravene under første verdenskrig for at spille fodbold. Det var en lille dråbe af glæde og menneskelighed i et mørkt hav af død og meningsløs ødelæggelse.

I James Riordans fine lille ungdomsroman Da våbnene tav bliver historien om denne magiske julenat fortalt set gennem en ung britisk soldats øjne. Jack fra Portsmouth ved slet ikke, hvad han går ind til, da han melder sig ”frivilligt” til krigen i sommeren 1914 i en alder af bare 17 år. Han drømte om at komme på førsteholdet i fodbold, men de voksne have ingen skrubler over at sende store drenge i krig. Få måneder senere er døden blevet hverdag, og det samme er mudderet, kulden, de tørre beskøjter og angsten.

Julenat havde 1. verdenskrig været i gang i 5 måneder, antallet af døde var allerede utælleligt og i de kommende år ville millioner af unge mænd finde døden i skyttegravene. Den dag i dag er det svært helt præcist at fortælle hvorfor. 1. verdenskrig var ikke krigen, der endte alle krige, men derimod en af de mest meningsløse krige nogensinde.

Riordan forsøger ikke at forklare det uforståelige, men giver en nærværende beretning set gennem Jacks øjne. En beretning om hvor frygtelig krigen var, men fortalt så det kan læses og forstås af unge mennesker – herunder hvordan soldater, der få timer inden havde skudt på hinanden, kunne stå op af skyttegravene, rydde ingenmandsland for lig og derefter spille fodbold i en god stemning. Det er det, fodbold kan. Det er det, mennesker kan. Har Vorherre kun fulgt med i én fodboldkamp, må det være kampen julenat 1914.

Første verdenskrig fylder ikke så meget i dansk historie, selvom den kostede 5.000 sønderjyder livet. Derfor ved mange unge heller ikke meget om krigen. Da våbnene tav vil derfor være en oplagt gave til en historieinteresseret ung eller til undervisningsbrug, fordi den er velskrevet og med sin unge fortæller giver et opmærksomt blik på både krigen, hvad den gør ved unge mennesker – og så samtidig emmer af kærligheden til fodboldspillet.

James Riordan: Da våbnene tav. 178 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Signe Lyng, udkommer 2. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.