// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karen Vallgårda: Skilsmisser
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Karen Vallgårda: Skilsmisser

Skrevet af den 14. januar 2021 – 07:54Ingen kommentarer

Er du træt af manden? Så er det bare om at finde NemID frem og et par klik senere på internettet har du søgt om skilsmisse. Sådan har det været siden 2013, og det er bare kulminationen på mange års liberalisering af vilkårene for skilsmisse – med enkelte stramninger undervejs.

Skilsmissens historie er et blik ned i samfundets ændrede holdninger til ægteskab, familie og individ, tilsat et solidt skvæt religion og sædelighed oveni. Engang var skilsmisse en skandale, vanskelig at til ret til juridisk og ensbetydende med social udstødelse og skam. Især for kvinden var skilsmisse voldsomt problematisk, og alligevel er der og har der hele tiden været flest kvinder, der søgte om skilsmisser. Måske fordi ægteskabet var mere snærende for kvinder end for mænd?

I slutningen af 1800-tallet blev 1-2 % af alle par skilt. Nu om dage ligger tallet omkring halvdelen. Den udvikling dokumenterer, forklarer og perspektiverer Karen Vallgårda på fornemste vis i den nyeste udgave af 100 danmarkshistorier. Det er ikke nødvendigvis ændrede regler for skilsmisser, der har øget antallet, men snarere reglerne som er blevet ændret for at tilpasse sig ændringerne i synet på ægteskab og familieliv.

Engang var ægteskabet en praktisk foranstaltning, et arbejdsfællesskab velsignet af Gud. Senere blev kærlighed blandet ind i det, og i takt med at kvinderne fik adgang til arbejdsmarkedet og dermed kunne forsørge sig selv, forsvandt behovet for at være låst fast af økonomiske hensyn også.

Skilsmisser er stadig omdiskuteret, selvom de sociale og økonomiske konsekvenser af en skilsmisse er blevet mindre. Nu er det børnenes tarv og forældrenes ret til at se og være sammen med deres børn i delte familier, der er i fokus, mens det kun er i religiøse subkulturer at man interesserer sig for hvad Vorherre mener om opløsningen af et ægteskab. Det er også børnene, der har været slagmarken for ændringer af loven, herunder ikke mindst forældrenes kamp om retten til børnene og bekymringen for om skilsmisser skader deres udvikling. Det sidste er svært at sige, for er det skilsmissen eller konflikterne inden skilsmissen, der gør at skilsmissebørn på nogle områder har det sværere end parbørn?

Skilsmisser er nok kommet for at blive, og det er NemID også. Derfor er det dejligt med en samlet, klar og overskuelig fremstilling, som Vallgårda har leveret, med nærværende eksempler fra de sidste 150 års brudte familier.

Skilsmisser er fyrretyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Karen Vallgårda: Skilsmisser. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 14. januar 2021

Der er lukket for kommentarer.