// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Cecilie Marie Meyer: Mezzogiorno
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Rejsebog

Cecilie Marie Meyer: Mezzogiorno

Skrevet af den 2. januar 2021 – 06:28Ingen kommentarer

Engang imellem kan du smage ord. Du kan dufte dem? Du kan f√łle dem. I ‚ÄĚMezzogiorno‚ÄĚ er vi lige der, hvor du i et sekund blot beh√łver lukke √łjnene, s√• bliver det virkelighed. Og det er en gave i sig selv.

Cecilie Marie Meyer tager os med sydp√•, n√¶rmere betegnet det sydlige Italien, hvor ellers ingen mennesker kommer, hvis man skal tro alle dem, der ‚Äôer noget ved musikken‚Äô. For det er i nord, √łkonomien er. Det er i nord, de store fodboldklubber og industriens tunge drenge er. Det er i nord, alle de rigtige mennesker bor og kan k√łbe alt det rigtige t√łj. Men som Meyer skriver: Hvis nord styrer verden, holder syden den oppe.

Syden er livets grundfjeld, stedet, hvor man f√łdes, troen p√• minderne.

Dette udsnit af en overs√¶ttelse fra den pugliesiske forfatter Marcello Venezianis bog ‚ÄĚRitorno al Sud‚ÄĚ er grundstenen i hele Meyers bog og i hele hendes k√¶rlighed til Syditalien, som regionerne Campania, Calabria, Basilicata, Puglia, Abruzzo, Molise og √łerne Sardinien og Sicilien samlet omfatter. Her bor en tredjedel af landets befolkning p√• halvdelen af Italiens samlede areal. Det kaldes ogs√• Mezzogiorno ‚Äď som ellers betyder ‚Äômiddag‚Äô som i ‚Äômidt p√• dagen‚Äô.

Ordet Sud betyder syd, men som Meyer ogs√• g√łr opm√¶rksom p√•, s√• er det ogs√• f√łrste stavelse i ordet Sudare, som betyder at svede. Og der er varmt i Syditalien ‚Äď meget varmt. La controra ‚Äď som andre steder er blevet kaldt siesta bliver overholdt skarpt, og alt liv suges ud af byerne i timerne efter middag.

Og det er her, Meyer som ung finder sig til rette ‚Äď i byen Salerno ‚Äď og hvor hendes forelskelse for Syditalien blomstrer. Meyer fort√¶ller om sit liv i det syditalienske med en indlevelse og en sproglig forst√•else, der helt f√•r mig til at glemme, at jeg m√•ske slet ikke burde interessere mig for hende. Det g√łr jeg nemlig nu. Jo l√¶ngere jeg l√¶ser, desto mere sp√¶ndende bliver hendes vidunderlige hverdagsbetragtninger.

Meyer er forfatter til flere rejseb√łger, men til forskel fra dem er denne baseret p√• hendes egne oplevelser og det skels√¶ttende m√łde med Syditalien og en kultur, der for alvor har br√¶ndt sig fast hos hende. Og hvor skulle du ellers finde svarene p√• sp√łrgsm√•l om, hvad en passeggiata i virkeligheden er, hvor mange procent af Italiens befolkning, der drikker kaffe, hvad La Madonna betyder for de enkelte mennesker eller hvem, du skal v√¶re i selskab med for at f√• en h√łj karakter i filmvidenskab.

“Mezzogiorno” er en fremragende bog, der vil underholde dig mindst lige s√• meget, som den vil f√• rejsetrangen op i dig. Husk p√•, Torino, Milano og Verona er dejlige byer, men det er meget billigere i byer som Napoli, Lecce eller Palermo syd i. Og skal vi stole p√• Meyer, s√• er det ogs√• her, kulturen stammer fra.

Så, nu må jeg have mig en kop espresso.

Cecilie Marie Meyer: ‚ÄĚMezzogiorno‚ÄĚ, Forlaget Turbine, 288 sider, udkom december 2020.

Læs også:
Sue Moorcroft: En sommer i Italien
Anders Gr√łndahl: Midtitalien for livsnydere
Michael Fjording: Det ægte Italien РFra Alperne til Rom

Der er lukket for kommentarer.