// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara

Skrevet af den 22. oktober 2020 – 07:54Ingen kommentarer

En vogn ruller ud over den ugæstfrie, enlige jyske hede. Det er i midten af 1700-tallet, og her er ingenting. Intet andet end lyng, sand og en øde himmel. Men i vognen sidder kaptajn Ludwig von Kahlen, og han har en drøm. En drøm om bølgende kornmarker, dér hvor hugormen og romaerne ellers har regeret.

Derfor slår han sig ned på det mest ugæstfrie sted på heden. Med landbrugstidsskrifter og oplysningen i baghånden vil han bevise, at heden kan opdyrkes. Han har fået støtte fra Rentekammeret og Frederik d. 5, men ellers er han på egen hånd.

I de kommende år udspiller et større drama sig i lyngen. Kaptajnen søger folk til at hjælpe sig, men det er ikke så nemt. Så med ulvedræberhesten König, en ung roma-pige og ikke mindst den mystiske Ann Barbara tager han kampen op med vejret, lyngen, dyrene og ikke mindst den lokale herremand, der mener at ikke bare heden men også menneskene tilhører ham. Sådan var det jo, dengang stavnsbåndet bandt og heden ikke var målt op!

Kaptajnen og Ann Barbara er en roman, hvor man både kan smage, lugte og føle 1700-tallet. Her er ingen romantisering af bondelivet, kun hårdt slid, sult og fattigdom. Omkring kaptajnen er et rigt persongalleri af mennesker, der forsøger at klare sig igennem livet, der hverken er retfærdigt eller nemt.

Ida Jessen er en formidabel forfatter, og med Kaptajnen og Ann Barbara har hun gjort det igen. Det er en virkelig fantastisk bog, velskrevet og vedkommende, om menneskers drømme og håb med heden som den øde, barske baggrund.

Bogblogger har tidligere anmeldt flere af Ida Jessens romaner, herunder Telefon, Doktor Bagges anagrammer og Børnene.

Ida Jessen: Kaptajnen og Ann Barbara. 502 sider, Gyldendal. Udkommer 22. oktober 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.