// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ida Jessen: Børnene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ida Jessen: Børnene

Skrevet af den 25. august 2009 – 07:16Én kommentar

Jeg kan sagtens huske at have set bøger i den lokale boghandel med Ida Jessens navn på. Men jeg har aldrig læst nogle af hendes bøger. Ikke før nu. Og det må siges at være noget af en fejl fra min side. For her har vi at gøre med en dansk forfatter, der i den grad kan skrive sig til min opmærksomhed.

“Børnene” er en selvstændig fortsættelse af romanerne “Den der lyver” og “Det første jeg tænker på.” Men bogen kan sagtens læses uden kendskab til de foregående bøger. Alle tre bøger foregår i den fiktive Limfjordsby Hvium. Her følger vi sundhedsplejersken Solvej, som er flyttet fra Hillerød til Hvium for at komme tættere på sin datter der bor hos faderen. I Hvium tumler hun rundt i et forsøg på at finde sig selv og en hverdag der kan fungerer. Men alle handlinger har konsekvenser og det er ikke altid Solvejs handlinger er lige velovervejede. Vi følger hende fra 1992 og frem til 2007, hvor hun udvikler sig fra ung kvinde til moden ægtefælle i et nyt ægteskab. Undervejs knyttes der venskaber og andre kontakter opløses i den lill Limsfjordsby.

“Børnene” handler både om de børn Solvej møder i kraft af sit arbejde som sundhedsplejerske, og om hendes egen datter og børnene omkring hende.

Det er en velskrevet bog, der på en realistisk måde skildrer et stykke moderne danmarkshistorie. Man får et indtryk af, at Ida Jessen har mødt bogens personer i virkeligheden et sted i Danmark. Så godt er de beskrevet. Især den i starten hjælpsomme Søren Martinsen, der sidenhen bliver ganske ulidelig og brovten, er skildret så man nærmest kan lugte ham ud af bogen. Og en person som ham må lugte dårligt. Men det gør bogen heldigvis ikke.

Det er ikke en bog med happy endings, men det er heller ikke ren elendighed. Det er simpelthen en fortælling om helt almindelige mennesker i en helt almindelig by. Men det er bare slet ikke så kedeligt, som jeg måske får det til at lyde. For “Børnene” er absolut en anbefalelsesværdig bog.

“Børnene” udkommer i dag på Gyldendal. Ida Jessen (f. 1964) er cand.mag., og debuterede som forfatter i 1989. Hun har udover romaner og børnebøger også skrevet noveller, senest novellesamlingen “En mand kom til byen” fra 2007.

Ida Jessen, Børnene, Gyldendal, August 2009, 320 Sider.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.