// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nanna Wendt Sølvsteen: Et andet billede
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Nanna Wendt Sølvsteen: Et andet billede

Skrevet af den 21. november 2020 – 06:52Ingen kommentarer

Et andet billede er Nanna Wendt Sølvsteens debutroman. Jeg er tit nysgerrig på danske debutanter og da bagsideteksten lød “seks forskellige historier om at være menneske. Om at voksne op med stærke, men alligevel ikke betingelsesløse familiebånd.” var jeg klar.

Seks voksne søskende i alderen 30-60 år skal hjem til barndomshjemmet i Hvorring for at fejre jul. De har holdt masser af juleaftener sammen i huset på landet, men denne jul er det uden deres forældre. Deres far døde for fire år siden – en julenat. Og deres mor døde to år efter. Den yngste i søskendeflokken, Frida, har taget initiativ til at julen skal fejres en sidste gang i det fælles barndomshjem. Det skal være nu, inden huset sælges. Vi følger de seks søskende i dagene op til juleaften og vi rejser med dem i deres erindring tilbage i tiden.

Et andet billede tegner et portræt af en familie, der både kender hinanden og ikke kender hinanden. En familie der mødes og taler sammen, som så mange andre familier, men ikke får sagt det, der ligger dem mest på sinde. Det er en roman, der minder os om, at alle bakser med noget og at det er forskelligt, hvordan vi håndterer livets bump og udfordringer og det er langt hen af vejen spændende læsning.

Romanen har et ret stort persongalleri og for at kunne hitte redde i hvem, der var hvem, noterede jeg løbende karakterer ned. Romanen har udover prolog og epilog et kapitel for hver af de seks søskende. Vi følger dem således en eller en, og hører også om den enkelte i de andre søskendes kapitler. Det fungerer fint. På den måde, får vi gradvist flere vinkler på de enkelte karakterer. Og som bekendt er vi som mennesker nogen gange blinde for, at andre kan opfatte os på en anden måde, end vi selv gør. Og at vores måde at handle på og opføre os på, har betydning for kvaliteten af vores relationer.

Det tog noget tid, før jeg blev fanget af romanen. Det var til at starte med forstyrrende for min læsning med de mange karakterer og det generede mig, at den ene af de seks søskende var så urimelig og selvoptaget. Men romanen vokser! Så hæng endelig på, hvis du er optaget af dynamikker i familier, af relationer og af familiehemmeligheder.

Alt i alt er Et andet billede en rigtig fin roman og en ganske hæderlig debut.

Under læsningen kom jeg til at tænke på romanen De nærmeste af Lotte Kirkeby, som handler om søskende, der skal samarbejde efter at forældrene er døde og som finder ud af, at selvom de er vokset op sammen, har de forskellige opfattelser af deres barndom og af deres forældre.

Nanna Wendt Sølvsteen (f.1965) debuterer med romanen Et andet billede. Hun er uddannet journalist og har siden 1990 arbejdet som reporter, redaktør, redaktionschef og marketingschef på en række danske dagblade, magasiner og forlag.

Nanna Wendt Sølvsteen, Et andet billede, Gyldendal, Oktober 2020, 318 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.