// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sigurd Hartkorn Plaetner: Munken fra Nordhavn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Samtalebog

Sigurd Hartkorn Plaetner: Munken fra Nordhavn

Skrevet af den 14. juni 2020 – 06:18Ingen kommentarer

Bogmarkedet bugner af biografier og samtalebøger. Der er nærmest ikke den politiker, musiker, skuespiller eller reality-tv stjerne, der ikke har fået udgivet en bog om sig selv. Med ’Munken fra Nordhavn’ er vi et lidt andet sted. Her er det dansk-jamaicanske Robert, stofmisbrugeren, munken, smugleren, langturschaufføren og meget andet, der portrætteres.

Det gør han fordi, historiefortælleren Sigurd Hartkorn Plaetner beundrer Robert og fascineres dybt af hans liv. Selv havde Robert ikke behov for en biografi, og han var da også tre år om at svare på, om han ville give Plaetner input til bogen. Men det ville han, og det er der kommet et fint portræt ud af. Samt en beretning om Danmark op gennem 1950’erne til 1980’erne.

Det er vitterligt meget, Robert har prøvet i en alder af kun 67 år. Han blev barnestjerne og indsluset i den danske filmverden, hvor det hurtigt viste sig, at han havde flair for kameravinkler og gode historier. Filmskolen ville dog ikke have ham, da han kun var 17 år, i stedet for de påkrævede, adgangsgivende 18 år. Så det blev farvel til filmverdenen. Tilfældet ville, at han kommer til at bo sammen med Kim Larsen lige som Gasolin er på vej til at bliver dannet. Han hænger ud med grundlæggerne af lederne af borgerrettighedsbevægelsen De Sorte Pantere, og på Jamaica kommer han med i kredsen omkring legendariske Bob Marley.

Efter eksperimenter med stoffer i blandt andet Thylejren lever han fem år i munkekloster, hvor han er med til at grundlægge Danmarks største trykkeri. Så kører han lastbil fra Danmark til Irak og andre lange ture, og på en af dem viser der sig at være våben i lasten. Endelig får han erfaring med at smugle hash til Danmark og kommer som resultat her af til at se et dansk fængsel inde fra.

Da bogen slutter, har han slået sig ned i en landsby i Indien et par timers kørsel fra millionbyen Hyderabad. Her er hovedsædet for meditationssystemet Heartfullness, og Robert hjælper til i deres mediecenter.

Der er en rød tråd gennem hele Roberts liv, og det er jagten på mening. Og det går da over stok og sten, så man næsten bliver forpustet af de mange begivenheder, der er i kølvandet på denne jagt. Forfatteren har indlagt nogle små Intermezzoer, hvor han filosoferer over Roberts livsvalg, og beretter om hvordan bogen blev til. Det er et godt fortælleteknisk greb, der reducerer den lidt stacattoagtige opremsning i resten af fortællingen. Hvis man har lyst til at lære Robert endnu bedre at kende, så har Hartkorn og Gyldendal produceret en podcast med interviews fra Indien.

Sigurd Hartkorn Plaetner: Munken fra Nordhavn. Gyldendal, 185 sider. Marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.