// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John V. Jensen: Tyskere på flugt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie

John V. Jensen: Tyskere på flugt

Skrevet af den 4. maj 2020 – 07:59Ingen kommentarer

Maj 1945. Krigen er slut, tyskerne er slået, alting springer ude i bøgegrønt, rødt og hvidt. Værnemagten trasker mod grænsen, men dermed er det ikke overstået med tysk tilstedeværelse i Danmark. I takt med at den røde hær er rykket frem i Østeuropa er millioner af tyske kvinder, børn og ældre flygtet over hals og hoved med vest for at undslippe russernes hævn over det tredje rige.

Omkring 200.000 af dem endte i Danmark.

I krigens sidste måneder blev de indkvarteret på skoler, i lejre, idrætshaller og hvor der ellers kunne finde plads, og da Danmark blev befriet blev de tilbage. Som uønskede gæster, ofte syge og sultede, svækkede efter flugten og krigen, arme stakler – men også symbolsk de ynkelige rester af en hadet besættelsesmagt.

Danmark ville gerne af med dem igen, jo før desto bedre. Problemet var bare, at de 200.000 flygtninge kun var en brøkdel af den samlede tyske flygtningeskare, og de allierede mente at de havde rigeligt at gøre med at skaffe husly og mad til de millioner, der allerede var i Tyskland. Så danskerne måtte selv tage sig af dem, og det gjorde de så – på godt og ondt. Men faktisk mest det første.

Det var ingen dans på roser at være tysk flygtning i Danmark dengang, og især i begyndelsen døde flygtningene i uhyggeligt højt antal. Flygtningene gav anledning til en masse praktiske udfordringer: mad, indkvartering, undervisning af børn, afnazificering og meget mere. Men også til moralske overvejelser, først og fremmest om hvor meget de havde krav på – f.eks. lægehjælp. Det sidste har i vor tid været kritiseret heftigt, blandt andet med henvisning til det høje dødstal blandt flygtningenes børn.

Alt dette kommer John V. Jensen godt omkring på en lettilgængelig måde, hvor tidens udfordringer bliver ridset op og sat i rette kontekst og med meget velvalgte nedslag i flygtningenes egne oplevelser via deres breve hjem.

Alting er meget lettere på afstand. Sådan har det altid været med begivenheder, der relaterer sig til 2. verdenskrig. Samtidig ses lige præcis den tidsperiode i høj grad også gennem brilleglas, der er farvet af nutidens holdninger til nutidens problemer – uanset om det er flygtninge, samarbejdspolitik, aktivistisk udenrigspolitik eller internationalt samarbejde. Dengang var det ikke så let at navigere i et knust Europa, og John V. Jensen får skrevet de finere nuancer frem på allerfineste vis, uden at presse en holdning ned i halsen på læseren.

Tyskere på flugt er treogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bindene – søg på 100 danmarkshistorie i søgefeltet.

John V. Jensen: Tyskere på flugt. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 4. maj 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.