// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Morten Pedersen (red.): Oprør i Nordjylland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Morten Pedersen (red.): Oprør i Nordjylland

Skrevet af den 18. april 2020 – 07:11Ingen kommentarer

Nordjylland er måske ikke Danmarks mest oprørende eller oprørte region, men det er absolut en landsdel med sin egen historie og – især – sin egen selvforståelse. En del af den selvforståelse handler om oprør, og det er der i øjeblikket en udstilling om på Aalborg Historiske Museum. Grundet coronaen må man have udstillingen til gode, men heldigvis er der også udkommet en antologi med samme tema.

Oprør i Nordjylland behandler konkrete eksempler på oprør i Nordjylland, både historiske og oprør af nyere dato. Vel hverken har eller har Nordjylland haft monopol på oprør, men alligevel fylder oprøret end del i selvforståelsen deroppe. Fra Skipper Clements bondehær til borgere, der protesterer mod en udvisning. Fra folk der tog loven i egen hånd da politiet svigtede, til sandgravning og mobiltelefoner. Nordjylland har prøvet lidt af hvert.

Antologiens kapitler er meget forskellige. Fra de mere generelle om hvad oprør er til et dejligt nørdet kapitel om analysen af skeletter fra Grevens fejde, der er fundet i en massegrav. Læren er ikke, at nordjyderne er specielt mere oprørske end så mange andre danskere, men snarere at positionen som udkantområde har lært nordjyderne, at man kun får noget, hvis man kæmper for det – og det gælder uanset om det handler om et universitet eller lov og orden.

Undervejs bliver oprørsbegrebet måske udvidet og strakt mere end jeg synes, det giver mening – hvis det er oprør for en virksomhed at lave et Kornets Hus, så er der godt nok mange oprør i Danmark hele tiden… men pyt, det er under alle omstændigheder et godt lille nedslag i konkrete sager i Nordjyllands historie.

Morten Pedersen (red.): Oprør i Nordjylland. 199 sider, Aalborg Universitetsforlag. Februar 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.