// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Maja Lucas: Gennem natten og vinden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maja Lucas: Gennem natten og vinden

Skrevet af den 19. november 2019 – 06:40Ingen kommentarer

Gennem natten og vinden er en vigtig og tankevækkende roman om moderskab, om at være kvinde og om at have et misbrug. Det er en roman, der undersøger grænserne for omsorgssvigt uden at komme med moraliserende løftede pegefingre eller nemme svar. Og det er som mor svært ikke at se ind af, når man har læst romanen. Er jeg selv en tilstrækkelig god mor? Er der noget, jeg kunne/burde gøre anderledes?

Romanens hovedperson og fortæller er alenemoren Johanne Madsen. Hun bor i en lejlighed med sin søn Tore, der går i børnehave. Hun har dåseøl i rygsækken, når hun går tur langs søerne. Hun sætter alarmen på sin telefon, for at huske at hende sin søn. Hun tilbyder chips og knækbrød til aftensmad. Og hun får ham for sjældent i bad. Hun er velformuleret og intelligent. Har læst til læge og læst en del klassisk litteratur.

Johanne mister let besindelsen og råber ofte af sin søn, når hun bliver presset. Det er barsk læsning at være tilskuer til Johannes liv. Og det er svært ikke at tænker over forældreroller helt generelt. Selvom de færreste forvalter forældreskabet som Johanne gør, er vi andre forældre jo heller ikke perfekte. Hvem har ikke bare en enkelt gang råbt for højt eller talt nedladende til sit barn?

Man kan sagtens få knus, opmærksomhed og kærlighed og samtidig blive udsat for omsorgssvigt. Omsorg for et barn er mange ting; nærvær, kærtegn, krav, alders- og årstidssvarende tøj, sund mad, stabile sengetider for bare at nævne nogle af de vigtige faktorer.

Johanne elsker sin søn, det er der ingen tvivl om, det er bare ikke altid hun magter at tage vare på ham. Hvordan skal hun også kunne det, når hun ikke magter at drage omsorg for sig selv? I min optik har hun brug for hjælp, men evner ikke at tage imod den. Afviser socialrådgiveren fra kommunen, stikker af fra den venlige ikke-fordømmende læge på hospitalet, og lader hellere grillpølserne brænde på, end at lade en imødekommende mand i parken vende dem med sin grilltang.

Hvad hjælper det at have fået årgangens højeste studentereksamenssnit eller at kunne citere Göethe, hvis man ikke kan aflevere sin søn i børnehaven til tiden, ikke får lavet en madpakke til ham og alt for sjældent få ham i bad? Man kan sagtens være kvik og alligevel have det svært. Måske skjuler de kvikke det bare bedre?

Gennem natten og vinden river i hjertet og holder dig på stikkerne mange dage efter endt læsning. Tak for at skildre det uperfekte moderskab. Det findes i virkeligheden, nu findes det også i læseværdig form i litteraturen.

Varme anbefalinger til dig, der gerne læser korte romaner om livet, når det er svært. Jeg er som altid begejstret, når Maja Lucas fortæller.

Gennem natten og vinden er oplagt til læsere af Dy Plambecks Til min søster, Kamilla Hega Holst En kærlighedshistorie, Kjersti Annesdatter Skomsvolds Barnet og Helene Uris Engel af nylon, fordi de alle behandler det at være nogens mor på godt og ondt.

Maja Lucas (f. 1978) er uddannet fra Forfatterskolen i 2007. Debuterede samme år med prosasamlingen Jegfortællinger. Har siden skrevet Mor. En historie om blodet, som er en fremragende lille roman om fødsel, barsel, moderskab og om alle de tabubelagte følelser der følger med moderskabet.

Hun har også skrevet den lille og meget fine roman Katrines hånd, om en kvinde, der rammes af kræft, og beskriver hendes sidste måneder set fra steddatterens perspektiv. Virkelig fin skildring, og godt tænkt at flytte synsvinkel. En stærk roman om liv, når døden trænger sig på.

Maja Lucas, Gennem natten og vinden, Oktober 2019, Gyldendal, 150 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.