// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niklas Natt och Dag: 1793
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Niklas Natt och Dag: 1793

Skrevet af den 14. august 2019 – 07:56Ingen kommentarer

1793 var året, hvor Marie Antionette mistede hovedet i Paris. Det er året efter at den svenske kong Gustav d. 3. blev dræbt ved et maskebal, og det er året hvor et lig uden arme og ben bliver fundet i vandet omkring Stockholm. De to første begivenheder er historiske, den sidste er ren fiktion og indledningen på denne ganske enkelt fremragende historiske krimi fra debutanten Niklas Natt och Dag.

Slutningen af 1700-tallet var en omtumlet tid, og Sverige blev ledet af en formynder for den mindreårige konge. Det var en rå tid, en tid hvor menneskeliv ikke var meget værd. I Sverige er stormagtstiden forbi, en krig mod Rusland er slut (og tabt) og den forhenværende og enarmede soldat Mickel Cardell er manden, der må fiske det usædvanlige lig op af vandet. Mord var ikke et særsyn, tværtimod, men omstændighederne er alligevel så usædvanlige, at Cardell sammen med den tuberkuløse jurist Cecil Winge indleder en efterforskning af drabet.

Efterforskningen kommer vidt omkring. Fra fattiges knejper til dyre horehuse. Fra de mest ydmyge og fornedrede dele af byens befolkning til de rigeste adelige. For hvem var den dræbte? Hvem slog ham ihjel, og hvorfor blev hans arme og ben amputeret mens han stadig levede?

Langsomt rulles den grumme historie op, og den trækker selvfølgelig tråde til både høj og lav, endda helt tilbage til den franske revolution og alt det tåbelige og modbydelige, mennesker kan finde på at gøre mod hinanden. Cardell og Winge er et interessant makkerpar, og romanens sidehistorier er lige så stærke som dens hovedspor.

1700-tallet var et blodig århundrede. Den brede befolkning levede kort, fattigt og hårdt, mens en lille overklasse levede i sus og dus. I Frankrig endte det som bekendt i revolution, men også i Sverige var der social uro. Livet var beskidt, og i 1793 kan man næsten både lugte, smage og mærke armoden og stanken fra de usle rønner. I sprogtone og beskrivelser minder den lidt om Kim Leines Profeterne i Evighedsfjorden og Rød mand/Sort mand, der også foregår i 1700-tallet.

1793 er blevet en kæmpesucces i hjemlandet, og det er meget fortjent. Hvis du kan lide historiske romaner eller krimier, så vil du elske 1793.

Niklas Natt och Dag: 1793. 496 sider, Rosinante. Oversat af Christina Bojlén, 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.