// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Lei Wendel-Hansen: Grønlands Amt
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Jens Lei Wendel-Hansen: Grønlands Amt

Skrevet af den 11. april 2019 – 07:41Ingen kommentarer

1953 var året for den nyeste revision af grundloven. Det betød ikke bare kvindelige arvefølge til tronen og afskaffelse af landstinget, men også en hel ny tid for Grønland. Fra at have været en dansk koloni, blev verdens største ø nu til et fuldgyldigt del af det danske rige med repræsentation i folketinget og amtstatus og hvad har vi.

Dengang i 1950’erne var målet fra både grønlandsk og dansk side at knytte Grønland tættere til Danmark. Siden har den nordatlantiske vind skiftet retning, og det er blevet til både hjemmestyre, udmeldelse af EF, eget flag, og senest selvstyre og tanker om løsrivelse. Hvor det hele ender, ved vi endnu ikke – men ved at læse Grønlands Amt bliver man i hvert fald klogere på, hvordan Grønland gik fra forstanderskaber til demokratisk selvbestemmelse.

Fra Hans Egede genåbnede dansk tilstedeværelse i Grønland og frem til begyndelsen af det 20. århundrede blev forholdene i Grønland reguleret rent administrativt. Først i 1908 fik man en lov om Grønlands styrelse, og frem til 2. verdenskrig skete der en rivende udvikling i Grønland. Under krigen kom amerikanerne, og de er der som bekendt endnu. Grundloven fra 1953 var kulminationen på mange diskussioner om Grønlands status og om, hvordan Grønland skulle moderniseres. En diskussion, der er fortsat lige siden.

Grønlands Amt er som alle de øvrige bind i 100 danmarkshistorier interessant læsning. I Grønlands Amt får vi den politiske historie om Grønland i det danske rige. Fra koloni til (på papiret) ligestillet del af Danmark, fra fangersamfund til modernisering. Forholdet til Danmark har spillet og spiller en stor rolle, og Grønlands Amt giver os det overblik, som god historieformidling kan.

Jeg undrer mig dog alligevel over at bogen så tydeligt repræsenterer en positiv dansk vinkel på Grønland. Danskerne ville kun grønlænderne det bedste, må man forstå, og den udlægning kan man da i hvert fald stille spørgsmål ved. Der er i hvert fald historikere derude, der har et væsentligt mindre rosenrødt billede af Danmarks ageren i Grønland. Det er sundt med en beskrivelse af Grønland, der ikke udelukkende handler om de stakkels undertrykte indfødte versus den onde kolonimagt, men mere indsigtsfulde læsere end jeg må svare på, om ikke Grønlands Amt falder i den modsatte grøft?

Grønlands Amt er tyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Jens Lei Wendel-Hansen: Grønlands Amt. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2019