// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Torben Kjersgaard Nielsen: Dannebrog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Torben Kjersgaard Nielsen: Dannebrog

Skrevet af den 13. december 2018 – 07:48Ingen kommentarer

Juletræer. Ansigtsmaling. Fødselsdage, folketingssalen, gavepapir. Listen over steder, hvor Dannebrog er afbilledet eller ophængt er alenlang. Der er faktisk ikke ret mange grænser for hvordan vi danskere benytter vores flag. Det er en national markør på rygsækrejsende, på soldater, på skibe og bruges både til fest og glæde, til højtidelighed og sorg. Ophøjet og folkelig på én og samme tid.

Alle danskere ved, at Dannebrog er verdens ældste nationalflag og faldt ned fra himlen i 1219 ved Tallin i Estland – og fordi vi er sekulariserede og fornuftige mennesker, ved cirka lige så mange, at det er en myte (selvom der nu er afsat penge på finansloven til at fejre 800 jubilæet næste år). Færre ved måske at selve myten om Dannebrog faktisk har mere end 500 år på bagen, og at et af de tidligste overleverede vidnesbyrd om myten blev nedskrevet allerede i 1500-tallet.

Flaget ses allerede på afbildninger fra Valdemar Atterdag i 1300-tallet, så at Dannebrog er et gammelt flag er ingen myte, heller ikke selvom brugen af flaget har skiftet meget gennem århundrederne. Engang var det magtens flag, men i 1800-tallet spillede det en stor rolle i den nationale vækkelse, der havde Sønderjylland som omdrejningspunkt. Frederik d. 6. havde ellers forbudt private at flage med Dannebrog i 1833, men det forbud måtte ophæves igen, da den tapre landsoldat og Dannebrog blev nationale samlingssymboler under og efter den første slesvigske krig (den vi vandt – vi tabte den anden i 1864).

Alt dette og meget, meget mere spændende stof om Dannebrog gennemgår Torben Kjersgaard Nielsen eksemplarisk. Han falder ikke for historiker-fristelsen til at nedgøre hverken myterne eller de følelser, flaget vækker og har vakt i folk, men fortæller sagligt og ikke uden veneration om, hvordan Dannebrog har spillet en rolle op gennem historien – fra fortidens korsriddere til nutidens sportsfolk og politikere. Undervejs får vi også generel viden om den fantastiske og for mig ukendte begreb vexillologi, der er studiet af flag og faner. Det er vældig godt.

I Dannebrog er der masser af viden for alle, der interesserer sig for vores flag og vores historie. Især læsere, der gerne vil kende baggrunden for historiske myter og folk med en national interesse kan læse med – ikke mindst de politikere, der gerne vil svinge flaget i deres egen interesse, kan med fordel lære lidt om hvordan man kan bruge Dannebrog (på næsten alle måder) og hvor grænsen trods alt går (det har Marie Krarup eksempelvis lært lidt om). Dannebrog fortjener mange læsere, gerne så mange at der kan komme en ny udgave, hvor den ærgerlige datofejl på side 92 kan blive rettet.

Dannebrog er sekstende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Torben Kjersgaard Nielsen: Dannebrog. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.