// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Asmus Gamdrup Petersen Jensen & Peter Nøhr Christensen: EGN – råvarer og retter fra Vestjylland
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Mad og drikke

Asmus Gamdrup Petersen Jensen & Peter Nøhr Christensen: EGN – råvarer og retter fra Vestjylland

Skrevet af den 16. december 2018 – 06:26Ingen kommentarer

I dag er det ikke unormalt, at du i koge- og madbøger i lige så høj grad finder meninger og holdninger til mad, som du finder spændende retter, du kan blive inspireret til at lave.

I bogen ”EGN – råvarer og retter fra Vestjylland” får vi også holdninger. Men de er dannet af spørgsmål, der er meget interessante, og som oven i købet virker meget rimelige at stille. Her er et par eksempler fra indledningen af bogen:

Hvorfor er det så vanskeligt at købe frisk fisk for almindelige mennesker, når vi har over 7.000 km kyststrækning i det her land?

Hvem bestemmer, hvilke råvarer der bliver centrale i en madkultur?

Det er fremragende spørgsmål, og det er disse, der ligger til rund for bog-serien ”Egn”, der altså starter i det vestjyske, hvor hårde vinde og barske jordforhold altid har trukket sit tydelige spor ind på spisebordene.

Og ja, vi lærer meget om selve egnen, hvilket – med titlen i sinde – ikke må overraske. Vi kigger dybt ned i de lokale traditioner, og hvordan de naturligt er opstået. Men vi får også lov at undre os over, hvor nogen af dem er blevet af. Og det er rigtig godt.

Er du interesseret i de gode retter, så skal du nok være uhyre traditionsbunden, hvis dine tænder løber i vand her. De fleste fotos er grå og lidt triste, og opskrifterne er uden liv og entusiasme. Kigger du til gengæld længselsfuldt mod det vestjyske i de fine egnsfotos, så bliver din visuelle sult væsentligt bedre stillet.

Jeg synes, bogen virker fint som en interessant eksperiment. Men jeg ved ikke, om den fanger mange uden for netop den egn, den er tiltænkt. Og måske er det også fint. For mens jeg får en langt dybere viden om råvarerne og retternes oprindelse, så er det begrænset med min lyst til at kaste mig ud i opskrifterne. Når det er sagt, så skal jeg denondefløjteme prøve de grillede blåmuslinger med urtesmør (side 163) og den grillede knurhane med majs og kantareller (side 223).

Jeg tror, vi med bogen her er kommet på en dannelsesrejse. Vi går mod en tid, hvor der vil være knaphed på madsiden for hele jordens befolkning. Og derfor er denne lidt mere asketiske tilgang til dagligdagens kost ikke blot meget sund men også udviklende.

Bogen indeholder opskrifter og vejledninger til, hvordan du laver retterne. Så er du skudt i mad fra det vestjyske, så er der håb for dig. Er du ikke, og skal du først overbevises, så er dette mere end historiebog – både i den forstand, at du får historien bag mange af retterne, og i den forstand at du får nogle gode historier i forbindelse med nogle af retterne. Og på den måde er den måske ganske velegnet som en bord, der ligger på kaffebordet.

Asmus Gamdrup Petersen Jensen & Peter Nøhr Christensen: ”EGN – råvarer og retter fra Vestjylland”, FADL’s Forlag, 305 sider, 26. oktober 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.