// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kathrine Lilleør: Kærlighed er – Fortællinger fra mit liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Fortællinger

Kathrine Lilleør: Kærlighed er – Fortællinger fra mit liv

Skrevet af den 7. oktober 2018 – 07:23Ingen kommentarer

Kathrine Lilleør er et helt igennem fantastisk menneske. Hun er én af de få kendisser i Danmark, der forsøger at skabe mening med Kristendommen i et moderne samfund. For hvad skal vi med religionen? Hvad kan den? Altså andet end at være grundlag for et hav af stridigheder og en middelalderlig tankegang.

I bogen ”Kærlighed er – Fortællinger fra mit liv” forsøger Lilleør at nå ind til kernen af alt det, hun mener, religion kan i dag. Hun finder kærligheden, og hendes redskab er en lang række fortællinger fra hendes eget spændende liv som alt det, hun er eller har været – lige fra kæreste til sognepræst.

Men bogen handler naturligvis om mere end kærlighed. Hun kommer også ned i store temaer som tro, tvivl og sorg. Det er en dyb bog, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at Lilleør har en smuk sjæl. Lilleør er nemlig ikke bange. Hun er ikke bange for at konfrontere; hun er ikke bange for at udfordre; hun er ikke bange for at rykke ved konventionerne – især kirkens egne; og hun er ikke bange for at udstille sit eget liv, hvor det er relevant for fortællingen. Men fremfor alt er hun ikke bange for at være ærlig. Og her ligger den helt store læring.

Så når vi får fortællingen om, hvordan hun pludselig stod ansigt til ansigt med en ekskæreste, der brød ind i hendes hjem, og når vi hører hendes dybe fortolkning af enkelte ord som ’medlidenhed’ og ’forargelse’. Så kommer vi tættere på virkeligheden, end vi nogensinde får en chance for i de fleste andre sammenhænge.

Men der er heller ingen tvivl om, at vi med bogen her kaster os ind i den rigtige fordybelse. Det er her, vi har tid. Tid til at tænke. Tid til at overveje betydninger, tegn, ord, gerninger. Kathrine Lilleør nævner mange direkte eksempler fra Bibelen og fører dem over i sit eget liv. Og du kan sagtens finde årsager til at gøre de samme analogier relevante for dig, når du læser dem. Men du skal ville det. Og du skal ville se det.

Så kommer vi helt om bag facaden af bogen, så har den to udfordringer: 1. Emnet i sig selv, som vi skal gå ind i og dyrke. Det er ren filosofi. Og det kan være rigtig godt. Og 2. Selve grundlaget, fordi vi tager udgangspunkt i religion, som for mange i dag er blevet noget fremmed og uhåndgribeligt – i hvert fald ikke-brugbart i en hverdag med børneafhentning, økonomiske forpligtelser og et konstant øget arbejdspres.

Men Lilleør – synes jeg – bygger en bro imellem de lidt støvede, gamle ord og vores liv i dag. Hun gør teksterne relevante og brugbare. Og hun får det til at blive en smuk jagt efter kærligheden. Og hvad er dog – om noget – skidt ved det?

Kathrine Lilleør: ”Kærlighed er – Fortællinger fra mit liv”, Lindhardt og Ringhof forlag, 225 sider, marts 2014

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.