// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carl-Johan Bryld: Civilisationernes verdenshistorie
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Carl-Johan Bryld: Civilisationernes verdenshistorie

Skrevet af den 26. september 2018 – 07:18Ingen kommentarer

Det er nogle af de helt store spørgsmål i livet, Carl-Johan Bryld tager med ind i bokseringen i sin bog ”Civilisationernes verdenshistorie. ’Hvem er vi?’ Og ’Hvor kommer vi fra?’ Måske er der endda et gran af ’Hvor skal vi hen?’

Bryld er en etableret historisk forfatter, og har undervist på både gymnasium, folkeuniversitet, højskole og universitet. Med andre er der ingen grund til at mistænke Bryld for ikke at kunne sit fag.

Alligevel er han ikke helt alene i denne omfattende bog. Den bygger nemlig på en lang række forskeres store arbejde. Og så finder vi gennem hele bogen både kort, grafik og billeder, der er med til at lette lidt på det til tider meget tunge stof.

Bryld har valgt at fokusere på tre civilisationer i den tanke, at de tre er de absolut største – i hvert fald i nyere tid – og de mest vedkommende. Vi gennemgår altså Kina, islam og kristendom.

Jeg synes, bogen helt overordnet er meget interessant. Den giver os et flot overblik over de tre store civilisationers historie og fremhæver en række af de vigtigste punkter i den forstand, at de har haft betydning for efterfølgende begivenheder. Og det kan jeg godt lide. Men derfra og til at kalde dette for en ’levende bog’, der er nok lidt vej.

Jeg havde tilbage i mine dage i folkeskolen et år en historielærer, der fortalte historier og stort set ikke brugte lærebøger. Hun var en blændende historiefortæller, og jeg var langt fra den eneste, der var fuldstændig bjergtaget over de levende billeder, hun formåede at tegne for vores indre øjne.

Nu har jeg aldrig været så heldig at møde Carl-Johan Bryld. Havde jeg det, kunne jeg have videregivet, om han var en fortæller af samme kaliber. Jeg håber det indædt. For jeg skal for alvor stimulere min indre interesse for at holde opmærksomheden fanget gennem hele ”Civilisationernes verdenshistorie”, når jeg selv skal forsøge at levendegøre de fantastiske historiske fortællinger.

Det er også svært, at der ikke går politik i den, når det er dig, der skal gengive en samfundsvigtig begivenhed. Det gør sig naturligvis også gældende her i bogen. Et eksempel er en billedtekst til et foto fra Kina, hvor indoktrineringen starter, fra børnene er helt små. I billedteksten fremhæves formålet med ’Kulturrevolutionen’, nemlig at ’genskabe den proletariske bevidsthed’. Man skal vist være stået meget sent op for helt at falde for den slags politikersnak. Men det er okay. Det er let-gennemskueligt.

Alt i alt en meget stærk og gennemarbejdet bog, der ville virke en anelse bedre som opslagsværk, hvis den havde haft et lettere, bedre overskueligt og mere detaljeret indeks.

”Civilisationernes verdenshistorie”, Carl-Johan Bryld, FILO forlag, 312 sider, 2018.