// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Madeleine Albright: Fascisme. En advarsel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Madeleine Albright: Fascisme. En advarsel

Skrevet af den 13. juli 2018 – 07:43Ingen kommentarer

Er vi politisk og kulturelt i en situation, hvor vi bør bekymre os om fascisme? Altså om hvorvidt magtfulde mennesker kan overvælte demokratiet, sætte vigtige institutioner som retsvæsen, medier, parlamenter mm. ud af funktion, fængsle og myrde modstandere og indføre en ny samfundsorden, hvor magten er koncentreret på ganske få hænder. Albright, som er tidligere amerikansk udenrigsminister, vurderer at ja, det er faktisk noget, vi bør være opmærksomme på.

Som i 1930’erne, hvor fascismen vandt udbredelse i Europa og førte til 2. verdenskrig, har vi været igennem voldsom finanskriser. Der er udbredt skepsis over for globalisering og mistillid til demokratiet. Mange frygter fremtiden og oplever forandringer som truende. Det er problemer, som etablerede politikere og regeringer rundt om har svært ved at tackle og anvise løsninger på. Derfor rykker populister og stærke mænd ud af kulissen og ind på podiet. Tænk blot på Putin i Rusland, Erdogan i Tyrkiet, al-Sisi i Egypten, Duerte i Filipppinerne, Orban i Ungarn og nå ja, selvfølgelig, Trump i USA. Truslen er til stede, og derfor skal vi lære af historien og imødegå de tendenser, der er i vores samtid, siger Albright.

Før hun kigger på vores samtid, giver hun indsigt i, hvordan fascister som Hitler og Mussolini kom til magten. Og der er mange ligheder mellem deres metoder og de nuværende autokrater rundt omkring. Alle spiller de på og udnytter en utilfredshed i befolkningen. De udsteder urealistiske løsninger, lægger bestemte befolkningsgrupper for had og underminerer målrettet tilliden til demokrati og den samfundsorden og institutioner, som demokratiet er bygget på.

I bogens afsluttende kapitler kigger Albright nærmere på Trump, som hun vurderer ikke er fascist. Men hun finder (ganske let) mange eksempler på hans antidemokratiske sindelag og tydelige fascination af og sympati for diktatorer rundt omkring i verden. Albright viser også, hvordan Trumps retorik og handlinger bliver brugt af andre magthavere. Det gælder eksempelvis omgangen med medier, hvor flere regeringer, bl.a. i Cambodja, Libyen, Polen, Thailand og Rusland begrænser egne og amerikanske mediers muligheder, da de jo bare bringer ’fake news’. Det samme gælder retssikkerheden, hvor Trump åbent angriber og kritiserer dommere.

Albright er ikke blind for, at vi har mange mekanismer, som modarbejder de fascistiske tendenser, men det er et bekymrende billede, hun fremmaner. Så det føles ikke forkert, at der er brug for en advarsel!

Madeleine Albright; Fascisme, en advarsel. Gads forlag. 301 sider. Oversat af Uffe Gardel. 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.