// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knud Romer: Kort over paradis
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Knud Romer: Kort over paradis

Skrevet af den 27. juni 2018 – 07:51Ingen kommentarer

En mand vender hjem. Manden er Knud Romer, tidligere falleret studerende, succesfuld reklamemand, alkoholiker, bestsellerforfatter med psykiske vanskeligheder. Hjem er Nykøbing Falster, byen der ufrivilligt blev kulisse for Romers roste og storsælgende debutroman Den som blinker er bange for døden, der udkom for 12 år siden.

Anledningen er, at faderen er blevet dement og ikke længere kan klare sig selv. Derfor må Knud hjem og se sin egen og familiens fortid i øjnene. Knud har meget, han ikke er stolt af. Som ung flyttede han til København for at studere, væk fra det provinsielle Nykøbing, der aldrig tilgav familiens moderens tyske afstamning.

Rejsen hjem er også en rejse gennem et voksenliv levet på kanten. Den evighedsstuderende Knud levede i 70erne af forældrenes penge, mens studierne voksede ham over hovedet og sprutten og stofferne tog over. Han ender på bunden, fattig, boligløs, uden uddannelse og indtjening og ender mere eller mindre ved en tilfældighed på et stort reklamebureau, og med et løber floden den modsatte vej: han stiger hastigt i graderne, tjener masser af penge og vælter sig i det søde liv på samfundets solside. I hvert fald udadtil.

Fortællingens Knud har svært ved at begå sig i samfundets krav. Det er lettere at slippe, manisk kaste sin kærlighed på parisiske kloaker i 1800-tallet eller en ordbog over bandeord, mens virkeligheden fortåger sig i alkohol. Undervejs indfletter Romer historien om hans hemmelige ven M, der er søn af en CIA agent. Han flytter verden rundt, evig rodløs, i takt med farens forskellige udstationeringer, og ender i Teheran i shahens sidste dage, hvor vreden mod amerikanerne vokser og vokser.

Romer går kort sagt grueligt meget igennem, før det lykkes ham at komme hjem til Falster og blive udgivet på Insel Verlag.

Kort over paradis er en hård roman, fordi hovedpersonen udsætter sig for så meget. Det er også en fremragende, velskrevet, hæsblæsende roman, der er svært at lægge fra sig – også efter, man er færdig med den. Det er en stor læseoplevelse, men også en vanskelig oplevelse, fordi hovedpersonen så åbenlyst kæmper med voldsomme psykiske problemer, og fordi jeg ikke kan gennemskue hvor skellet mellem virkelighed og digt går. Det er en roman, ikke en selvbiografi og derfor skal man jo ikke tage hvert ord for pålydende, men: av hjerte!

Kort over paradis er en moderne hjemstavnsroman, et væsentlig bidrag til kortlægningen af både Falster og København i anden halvdel af det 20. århundrede og ikke mindst et indblik i en plaget mands sjæl. Læs den.

Vi har også anmeldt Knud Romers debutroman: Den som blinker er bange for døden.

Knud Romer: Kort over paradis. 527 sider, Lindhardt og Ringhof, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.