// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Franz-Olivier Giesbert: Himmlers kok
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Franz-Olivier Giesbert: Himmlers kok

Skrevet af den 8. juni 2018 – 07:19Ingen kommentarer

Rose er en ældre dame på 105 år. Hun er nu stadig i fuldt vigør i sin restaurant i Marseilles, indtil den dag, hun får et brev fra Tyskland. Det får hende til at fortælle historien om sit liv til fire spiralhæfter. Og der er noget at fortælle.

Rose blev født ved Sortehavet i 1907 i det, der senere blev til Tyrkiet. Hun er armener, og en af hendes første livserfaringer (og første tab) er det tyrkiske folkemord på armenerne under 1. verdenskrig. Derfra ender hun i Frankrig, og så går det ellers derud af for Rose, der både bliver seksuelt misbrugt, kommer i lære som tigger og lærer at lave mad inden hun kortvarigt finder ro hos en plejefamilie. Så banker ulykkerne igen på døren, og Rose ender som kok for Himmler under 2. verdenskrig… undervejs (og senere) får hun også mødt mange andre historiske personligheder i tre forskellige verdensdele.

Himmlers kok fik mig til at tænke lidt på Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt, som vi tidligere har anmeldt her på bogblogger. Her er lidt af de samme, lidt skrøne-agtige elementer, hvor hovedpersonen gentagne gange dukker op i store, historiske begivenheder igennem det 20. århundrede.

Himmlers kok mangler bare det, som gjorde Den 100-årige.. så god: nemlig humor, lune og indlevelse. Rose er nemlig en skrap dame, hun vil have hævn for de fortrædeligheder, historien – og mennesker – udsætter hende for. Men det gør hende også både utiltalende og unuanceret. Dermed forsvinder charmen også ud af bogen, og den bliver meget dyster. Det er ulykke og død, der rammer Rose – og som hun rammer andre med.

Jeg må indrømme, at jeg aldrig kom til at føle indlevelse med Rose eller hendes liv, og derfor efterlod Himmlers kok mig også med en meh-følelse. Begivenhed følger begivenhed, men Rose er utroværdig som person og kom derfor ikke til at røre mig. Når man skal skrive i den fabulerende genre, skal der være noget charme for at få læseren til at acceptere de mange eventyrlige – utroværdige – elementer, og det mangler Himmlers kok. Derfor synes jeg ikke, den er særlig vellykket.

Franz-Olivier Giesbert: Himmlers kok. 367 sider, Klim. Oversat af Tine Byrckel, 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.