// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tomas Lagermand Lundme: Had mig elsk mig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Ungdomsroman

Tomas Lagermand Lundme: Had mig elsk mig

Skrevet af den 16. maj 2018 – 07:32Ingen kommentarer

“Solen skinner ikke” er åbningssætningen i denne rigtig gode ungdomsroman, som også kan læses af voksne (jeg blev i hvert fald hurtigt grebet). Normalt lægger vi ikke vægt på det, der ikke er, men mere på, hvad der er. Men her skinner solen ikke.

Bjørn fra 9. klasse står i skolegården. Han venter på en besked på mobilen. Om at skrive at Johan er bøsse på skolens mur. Johan går også i 9. klasse og er Bjørns ven. Men Johan sprang ud som bøsse lige inden sommerferien, og det har Bjørn svært ved at håndtere. Hvad betyder det for deres venskab?

Had mig elsk mig handler om at finde ud af, hvem man selv er, når man kun er 15 år og monster forvirret. Kontrasten mellem de to drenge er stor. Johan er rolig, afklaret og tilgivende. Bjørn er tvivlende, utryg og usikker på sin egen identitet og derfor også et let offer for drengeflokken, der får ham til at skrive de grimme og nedladende sætninger om Johan.

Had mig elsk mig er en realistisk, fin og barsk ungdomsroman med en noget overraskende slutning, der trods det skete undervejs giver læseren et forsigtigt håb om forandring. Had mig, elsk mig er en rørende, gribende og relevant bog om identitet, seksualitet og hate crime. Der vil helt sikkert være unge usikre på vej ud af skabet, der vil kunne spejle sig i dele af denne fortælling.

Had mig elsk mig udkommer i Gyldendals serie SPURT for unge. En serie med store realistiske ungdomshistorier, der er kort fortalt. Og som jeg tror mange dansklærere i udskolingen vil synes godt om. I samme serie er der udkommet bøger om at have en storebror med autisme (Anomali), om seksuelle overgreb ( Jeg siger det), om vold i familien (Det er bare kærlighed) og andre store emner. Det lykkedes helt bestemt med Had mig, elsk mig at være en “stor historie kort fortalt” med sine 120 sider.

Tomas Lagermand Lundme er dramatiker, billedkunstner og forfatter. Født i 1973 og har selv oplevet det med at springe ud som homoseksuel. Vi har tidligere anmeldt Alt er mit og Forhud af samme forfatter.

Tomas Lagermand Lundme: Had mig elsk mig, Gyldeldal, Spurt, 2018, 120 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.