// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mesut Özil: I skudlinjen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Mesut Özil: I skudlinjen

Skrevet af den 27. marts 2018 – 07:37Ingen kommentarer

”I skudlinjen” er en sjov titel på en selvbiografi – især fra en fodboldspiller. Og ved du ikke bedre, kunne du sagtens forsvare at gætte på, at Özil er målmand. Men det er han ikke. Han er ikke engang forsvarsspiller. Alligevel er titlen meget velvalgt til bogen.

I dag spiller Mesut Özil for den engelske Premier League-klub, Arsenal. Og som så mange andre i og omkring klubben, oplever han, at der i disse dage er en del turbulens. Mange fans mener, at træner Arsene Wenger har opnået det, han kan, og at han bør søge videre, og det smitter også af på holdet, spillerne og deres performance. Derfor er det heller ikke underligt, at Mesut Özil – som én af de bærende midtbanekræfter – er i søgelyset, på godt og ondt. Eller skulle jeg sige: Han er i skudlinjen.

Özil er en helt igennem elegant fodboldspiller, og mange er enige om, at når han har en god dag, er der ikke mange, der er bedre. Men hans elegante stil og glidende bevægelser kan også let forvandles til ’sløsethed’ og ’dovenskab’, når han ikke har den bedste dag. Og især i hans barndom var der lidt langt mellem de gode dage.

Han er født og opvokset i Tyskland men er af tyrkisk familie. Han boede fattigt men viste hurtigt et stort talent på fodboldbanen. Det tog ham mange overvejelser at vælge mellem tyrkisk eller tysk statsborgerskab – og senere landshold – og han føler ikke, der er nogen tvivl om, at han havde haft lettere ved at få en plads blandt de bedste på de bedste hold, hvis hans navn ikke havde været Mesut, men måske Mathias.

I dag er han moderat muslim og er stadig i skudlinjen. Som person er han yderst interessant. Han er vellidt, og han er hadet. Lidt på samme tid. Enkelte tosser synes sikkert, han er forkert på den, fordi hans religion er en anden end deres, men de folk er lidt svære at nå. Det fascinerende ved ham er hans rolige ydre væsen i de mange konfronterende situationer, han bevæger sig i.

Bogen er enestående ved, at jeg sjældent er kommet så tæt på en fodboldspiller i en biografi, som jeg kommer her. Der er ingen tvivl om, at du kender Özil, når du har læst denne bog. Og jeg er også ret sikker på, at han vinder dig over – hvis han da ikke allerede havde gjort det på fodboldbanen – enten i Schalke04, Werder Bremen, Real Madrid, Arsenal eller på det tyske landshold, der i 2014 vandt VM i Brasilien med Özil som styrmand. Det er god og varm læseoplevelse, der giver dig mere, end du forventer, fordi den langt fra kun handler om fodbold.

I skudlinjen, Mesut Özil, People’s Press, 302 sider, Udkom: 27/2-2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.