// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Trier: Angst og engle
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Hans Trier: Angst og engle

Skrevet af den 5. marts 2018 – 07:58Ingen kommentarer

I år er det 100 år siden at verdenshistoriens måske mest dødbringende epidemi tog fat. Fra sin spæde start i marts i USA rejste influenzaen med troppetransporter over Atlanten, og snart havde den bredt sig til såvel skyttegravene som de neutrale lande.

Danmark blev også ramt, og op imod halvdelen af befolkningen blev syge og omkring 18.000 danskere mistede livet. Det er disse danske syge, Hans Triers bog handler om.

Trier har været i arkiverne og fundet øjenvidneberetninger, avisartikler fra epidemiens rasen og indberetninger fra læger til sundhedsmyndighederne for frem. Med dem viser han, hvordan influenzaen spredte sig gennem Danmark og hvad det betød, for dens ofre. Det er ikke et videnskabeligt værk, der minutiøst gennemgår al tilgængelig viden om den spanske syge, men i stedet en stilfærdige fremstilling af en overset katastrofe, der fik stor betydning for udviklingen af det danske samfund i mellemkrigstiden. Og ikke mindst en beretning om de mennesker, der levede igennem katastrofen.

I 1918 kendte man til bakterier, men endnu ikke til virus. Lægerne var magtesløse over for influenzaen, der ramte unge mennesker langt hårde end ældre. Især gravide var udsatte, og som ved så mange andre epidemier var det de fattige, der blev hårdt ramt.

Overalt i Danmark blev der hasteindrettet epidemihospitaler, men det var sjældent muligt at skaffe tilstrækkeligt med uddannede læger og sygeplejersker. Faktisk viste det sig, at hvor lægerne ikke havde mange værktøjer i kassen for at hjælpe patienterne, så fik sygeplejen lidt af et gennembrud. Omslag, renlighed, pleje og omsorg var nøgleordene, især fordi lungebetændelse var influenzaens frygteligste og mest dødelige følgesvend.

På landet kunne hele familier ligge og dø alene, for naboerne var bange for smitten, og der var hverken læger eller sygeplejersker nok. Hans Triers bog er også en hyldest til de sundhedsprofessionelle, der trodsede smittefaren og bemandede hospitalerne og kæmpede sig rundt til folks hjem for at pleje, lindre og håbe på helbredelse.

Det er nogle meget fine øjenvidneberetninger, Hans Trier har fundet frem. 100 år er længe siden – og så alligevel ikke. Den spanske syge ramte et Danmark, der endnu ikke var et velfærdssamfund og var med til at skubbe på for at forbedre vores sundhedsvæsen. Det er en meget interessant bog, der gør læseren klog på det danske samfund anno 1918, på influenzaens hærgen og ikke mindst på de menneskelige konsekvenser af sygdommen – også de langsigtede.

Hans Trier er selv læge, men han forstår alligevel at fortælle uden at forfalde til komplicerede medicinske fagudtryk. Alle historieinteresserede kan være med, og meget velvalgte billeder er bogen igennem med til at vise hvordan livet var i Danmark og i det danske sundhedsvæsen i 1918.

Hans Trier: Angst og engle. 264 sider, Gads forlag. Udkommer 5. marts

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.