// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas “MET” Kristensen: Kysser himlen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Thomas “MET” Kristensen: Kysser himlen

Skrevet af den 24. oktober 2017 – 09:54Ingen kommentarer

Har et helt almindeligt menneske et spændende nok liv til at kunne skrive en læsværdig og indholdsrig biografi halvvejs gennem sit liv? Ja, det har man, hvis ens profession er jagerpilot og man er forholdsvis velformuleret og reflekterende. Og det er lige netop hvad jagerpiloten Thomas Kristensen med flyvernavnet MET er.

Vi får en detaljeret gennemgang af MET’s livshistorie med særligt fokus på arbejdet som jagerpilot. MET har som den eneste danske jagerpilot deltaget i alle de krige, som de danske F-16 fly har været indsat i. Det er derfor en erfaren herre, der tager os med helt op i cockpittet over Balkan, Afghanistan og Libyen med meget præcise beskrivelser af bombetogter og lignende.

Vi får også den mere personlige side af MET. Om at være ung mand med jetfuel i blodet og absolut intet ønske om et skrivebordsjob, et velbetalt job som kaptajn hos SAS eller børn, villa og vovse. Nej, fuld fart på med 9G, fester og ingen bekymringer. Det betyder at den ene kæreste efter den anden er fortid og livet som festglad jagerpilot og single går videre i det nærmeste broderskabslignende setup, som udgør Eskadrille 723 og 726.

På et tidspunkt er MET parat og tilværelsen som tvillingfar sætter arbejdet som jagerpilot i perspektiv. Der bliver tænkt mere over tingene og hjemveen bliver et helt nyt fænomen, som MET skal forholde sig til. Han forholder sig også til sammenlægningen af Flyvevåbnets eskadriller, flytningen fra Flyvestation Aalborg til Skrydstrup, den nye organisering af Forsvaret og politikernes valg af antal nye kampfly. Vi kommer lidt omkring og det er prisværdigt, at der bliver talt lige ud af posen.

Bogen er rigt krydret med et hav af billeder fra MET’s liv og karriere. Der er dog ikke den store variation i temaerne. Enten er det jagerfly i spektakulære situationer og omgivelser eller billeder af MET. Og dem er der rigtig, rigtig mange af. MET kigger stålfast til højre, MET kigger stålfast til venstre, MET kigger stålfast ligeud, MET med overskud kigger stålfast til venstre, MET ligger på et fly, MET kigger på et fly osv. Billeder, der supplerer situationer og begivenheder, som beskrives i bogen, er på sin plads. Men de opstillede billeder af MET kunne man have nøjedes med halvt så mange af. Ikke både på omslaget, første side og sidste side samt adskillige gange inde i bogen.

Det er dog eneste lille rids i lakken på en ganske gedigen fortælling, der beviser, at almindelige mennesker godt kan skrive en mere end 420 sider lang erindringsbog halvvejs gennem deres liv, Hvis de har oplevet noget ekstraordinært og er i stand til at berette levende og fængende om det. Og det er MET. “Kysser himlen” er der den perfekte julegave til lillebror, far eller ægtemand – og den kan også læses af kvinder.

Thomas “MET” Kristensen: Kysser himlen. Politikens Forlag, 2017. 425 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.