// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Andreas Fugl Thøgersen: Jeg har lyst til at vende tilbage til alting
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Andreas Fugl Thøgersen: Jeg har lyst til at vende tilbage til alting

Skrevet af den 12. juni 2017 – 07:05Ingen kommentarer

Den 14. juni kan digteren, filmmanden, forfatteren og journalisten Jørgen Leth fejre sin 80 års fødselsdag. I den anledning har journalist og forfatter Andreas Fugl Thøgersen skrevet en anderledes biografi, som i 80 scener har samlet ”en mosaik af indtryk og episoder fra Jørgen Leths liv”.

Jørgen Leth er (som bekendt) en mand af (rigtig) mange ord og kan malerisk beskrive selv de mest almindelige ting. Leth har skrevet ikke mindre end tre selvbiografier og en bog specifikt om sine oplevelser med cykelsport gennem 25 år.

Derfor er det faktisk befriende for en gang skyld ikke at høre Jørgen Leth fortælle om Jørgen Leth, men i stedet også få andre til at fortælle om Jørgen Leth. 75 procent af bogen er stadig Jørgen Leth om Jørgen Leth, men der er også venner og families input samt forfatterens observationer.

Vi, der gennem årene har læst adskillige af Jørgen Leths selvbiografier samt hans bøger om cykling, helte og Haiti, får nogle historier gentaget. Cykelløbene på havegangene og vejene i barndomskvarteret, tabet af studenterhuen under mødet med Fausto Coppi og lignende. Men det gør ikke så meget, for denne bog er – som der står på forsiden – scener fra Jørgen Leths liv. Og her er cykelløbene på villavejene i Aarhus og mødet med Il Cappinissimo uden for cykelvelodromen i Milano vigtige scener, som naturligvis bør nævnes.

Vi får også forklaret flere af Jørgen Leths tidligere historier i detaljer og får blandt andet baggrunden for passagen i hans første selvbiografi om at ”tage kokkens datter når jeg har lyst”. En passage, der kastede Leth ud i et stormvejr af voldsomme dimensioner og kostede ham både posten som dansk konsul på Haiti og som TV2’s cykelkommentator. Det får vi beskrevet og Jørgen Leth får forklaret hvordan tingene i virkeligheden hang sammen. Det er selvfølgelig kun hans udlægning af tingene, da forfatteren ikke har opsøgt kokkens datter. Men det virker troværdigt.

”Jeg har lyst til at vende tilbage til alting” er ikke kun for os, der læser alt om, af og med Jørgen Leth. På grund af dens form med 80 afsluttede scener, så er den så letlæselig og ligetil, at den også burde kunne fange alle dem, som måske ikke kender Jørgen Leth så godt. Men som burde gøre det. For manden, der nu skal lægge stemme til stationsannonceringerne i sin hjembys nye letbane, er værd at beskæftige sig med. En mand med noget på hjerte. En mand med en observationssans og en mand med meninger og tanker om det meste. Og det formår Andreas Fugl Thøgersen på elegant vis at indfange.

Andreas Fugl Thøgersen: Jeg har lyst til at vende tilbage til alting – 80 scener fra Jørgen Leths liv. Gyldendal, 2017. 236 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.