// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tankens Magt. Vestens Idehistorie.
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Idehistorie

Tankens Magt. Vestens Idehistorie.

Skrevet af den 3. august 2008 – 21:40Én kommentar

Tankens Magt er et pragtværk af en idehistorie. På 2500 sider i tre bind dækker den det vestlige menneskes idehistorie i lige så mange år. I modsætning til traditionelle idehistorier, der ofte fokusere på de humanistiske og samfundsfaglige ideers historie, tager Tankens Magt også de naturvidenskabelige ideers udvikling med. Det er et stort plus – hvordan skulle man kunne forstå tankernes udvikling i den vestlige hemisfære de sidste to et halvt årtusind, hvis man ikke har de tekniske landvindinger med?

57 skribenter har leveret stof til værket, der har tre redaktører og en tekstredaktør, og langt de fleste af kapitlerne er fremragende. Hver tidsperiode indledes med et essay, der på få sider tegner perioden op. Derefter er hver periode inddelt i 7 fagområder: Teknologi, Naturvidenskab, Politik og Ret, Æstetik og Kunst, Menneske, Sprog og Samfund, Filosofi og endelig Religion og Teologi.

Man kan selv vælge, hvordan man læser Tankens Magt. Man kan læse et enkelt kapitel fordi man har en særlig interesse – f.eks. fagområdet Æstetik og kunst i perioden Industralisering og imperalisme – eller læse de enkelte fagområder i rækkefølge – f.eks. Naturvidenskab i antikken, naturvidenskab i Middelalderen, Renæssancen mv. – eller gøre som jeg: læse fra omslag til omslag og få det hele med.

Det har været en stor oplevelse, men formattets svaghed træder også tydeligt frem, når man læser værket fra den ene ende til den anden. Da kapitlerne er skrevet uafhængigt af hinanden og skal kunne læses uafhængigt af hinanden, bliver det til lige lovlig mange gentagelser, når den samme tænker går igen inden for flere fagområder. Det gælder især Aristoteles i antikken, og Descartes i perioden 1600-1700 (Modernitetens fødsel).

Tankens Magt har været mange år undervejs, men til gengæld har redaktørerne fået nogle af de dygtigste inden for de enkelte fagområder og perioder til at skrive. Det gør de generelt fremragende og medlevende.

Det er altid svært at finde et fælles niveau, for det er trods alt de færreste mennesker, der har en bred almenviden inden for så forskellige fagområder som Tankens Magt dækker over, men undertegnede kunne være med uden besvær – og uden at føle mig talt ned til – i langt de fleste kapitler. Enkelte steder måtte jeg dog give fortabt, oftest på det naturvidenskabelige eller teknologiske område, hvilket er naturligt min egen humanistiske uddannelse taget i betragtning. Til gengæld var disse to fagområder også de mest spædende for mig, fordi jeg ved så relativt lidt om dem og derfor kunne suge til mig af ny viden.

Det er nok begrænset, hvor mange læsere, der har mod på at læse samtlige 2500 sider, men selv hvis man ikke har lyst til at læse hele molevitten, kan Tankens Magt stadig anbefales. Den giver en utrolig stor indsigt i de enkelte fag og perioder, og man får hurtigt lyst til at læse lidt mere. Samtidig er mange af skribenterne ferme til at perspektivere deres område, så man forstår hvorfor og hvordan den enkelte tænker eller enkelte idé har fået betydning videre frem.

Et enkelt hjertesuk skal dog lyde: man skal helt om i slutningen af tredje bind for at finde forfatterne til de enkelte kapitler. Det er træls, især fordi læseren næppe går rundt med alle tre bind på sig undervejs. De enkelte kapitler burde være markeret med forfatter(e), så man undervejs hele tiden ved, hvem der står bag de ord, man læser.

Tankens Magt. Vestens Idehistorie. Redaktion: Hans Siggaard Jensen, Ole Knudsen og Frederik Stjernfelt. Tekstredaktion (hvad det så end er): Claus Bratt Østergaard. Lindhardt og Ringhof, 2006. 2468 sider.