// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » John Julius Norwich: Historiens fantastiske byer
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

John Julius Norwich: Historiens fantastiske byer

Skrevet af den 20. december 2009 – 10:04Ingen kommentarer

Jeg har været heldig nok at gå gennem Paris en forårsmorgen, mens de høje kantsten stadig skinnede af morgenens vask, har zig-zagget mig igennem morgenmyldret i Dehli i en trehjulet kabinescooter, set ligbålene og vaskekonerne side om side på trinene ved Ganges bred i Varanasi og handlet i basarerne i Isfahan, i Damaskus og i Amman. Jeg har besøgt resterne af imperiers storhed i Rom, Wien, Athen, Istanbul og London. Ladet fantasien vandre i ruinerne af Persepolis og Troja. Og set de nye magter udtrykke sig i højden i Shanghai og New York eller brede sig i det flade Los Angeles.

For nok er landskaber smukke, men det er i alverdens byer, at de bagvedliggende kulturer viser deres formåen. Og det er baggrunden for bogen ”Historiens fantastiske byer”, hvor nogle af menneskehedens største skabelsesværker gennemgås. Fra oldtidens Uruk i Mesopotamien over efterfølgende byer på forskellige kontinenter som mayaernes Tikal, normannernes Palermo, hansestaden Lübeck og til moderne byer som Chicago. Bogen er redigeret af John Julius Norwich, men hver by er beskrevet af specialister inden for netop det område.

Efter et kort forord præsenteres hver by over to til tre sider med udvalgte fotos. Samtidig er bogen delt op i oldtiden, det første årtusind, middelalderen, den tidlige moderne verden og den moderne storby med byer placeret i den periode hvor deres storhedstid faldt. Du kan dermed enten følge tidslinien ved at læse bogen fra ende til anden – eller vælge at slå ned på den periode eller den by, som du vil introduceres til.

Mens et par sider og et par fotos til hver bemærkelsesværdig by er meget langt fra at yde byerne retfærdighed, så vinder ”Historiens fantastiske byer” ved at medtage byer fra alverdens kulturer på alle relevante kontinenter. Alt du skal gøre er at læne dig tilbage og være parat til en rejse i menneskets formåen fra det tredje årtusinde før vor tid og frem til i dag.

John Julius Norwich (redigeret af), Historiens fantastiske byer, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2009, 300 sider.