// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henk Kuijpers: Franka 23. Geheim 1948
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Tegneserie

Henk Kuijpers: Franka 23. Geheim 1948

Skrevet af den 16. oktober 2016 – 07:47Ingen kommentarer

På mit barndoms fritidshjem var der tegneserier. Masser af tegneserier. Der var bare ikke ret mange, hvor hovedpersonen var en kvinde. Der var Natasha, Yoko One – og Franka. Natasha var lidt kedelig (og havde et megafjoget sidekick i Walter), Yoko One var nærmest overjordisk sci-fi agtig med blå rumvæsener og det hele, men Franka – Franka kunne man identificere sig med. Og det kan man stadig.

Franka er nemlig fulgt med tiden. Hun er en moderne, hollandsk kvinde, der nu ernærer sig som privatdetektiv (i begyndelsen arbejdede hun på museum). Franka er kvik og slagfærdig, men også kvindelig på sex and the city-måden. Optaget af sex, mænd, tøj og alt det andet, og ja – hun kvajer sig også når det kommer til mænd, men aldrig mere end at hun kan rette op på balladen.

Gennem årene og albummene har tegner og forfatter Henk Kuijpers transformeret Frankas udseende, så det har skiftet markant karakter. Hun har lagt lillepigenuttetheden af sig til fordel for en skarp og skrap, men stadig lækker, rødhåret intellektuel heltinde. Det er fedt med en kvindelig tegneserieheltinde, der også har et seksualliv og her i bind 23 lægger hun ikke bånd på sig selv.

I Geheim 1948 bliver en banal skilsmissesag til et drama, der strækker sig over flere lande og trækker spor tilbage gennem århundreder. Det er en god historie, den er spændende, og den er som altid veltegnet. Den er desværre over flere bind (sådan er det jo engang imellem med tegneserier), så man må væbne sig med tålmodighed før jeg får slutningen.

Der er mange tegneserier, der ikke helt kan stå distancen over flere årtier. Jeg synes også, at Franka i tidligere bind har haft lidt udfordringer, hvor nogle historier har været lige lovlig tyndbenede, men nu er hun tilbage i topform.

Geheim 1948 er Franka, når hun er bedst – Kuijpers detaljerede streg, en skarpttunet historie og dejligt mange forviklinger undervejs. Skal man finde hår i suppen, så er der rigtig mange referencer til tidligere bind. Det er lidt uelegant, at det er nødvendigt med lange noter for at forklare Frankas fortid for dem, der ikke har læst eller ikke husker tidligere bind.

Henk Kuijpers: Franka 23. Geheim 1948. 48 sider. Oversat af Naja Møllmann-Ibsen. Cobolt. September 2016