// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Antony Beevor: Ardenner-offensiven – Hitlers sidste træk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Antony Beevor: Ardenner-offensiven – Hitlers sidste træk

Skrevet af den 14. august 2015 – 07:16Ingen kommentarer

Af Claus Henriksen, journalist, gæsteanmelder på Bogblogger.dk

Antony Beevor er tidens måske mest populære militærhistoriker, og det er der ikke noget at sige til. Ikke alene kan han skrive både i store linjer og gå i dybden. Han kan skrive på begge niveauer så levende, at vi føler, vi selv var til stede ved de barske begivenheder. ”Ardenner-offensiven – Hitlers sidste træk” er absolut ingen undtagelse.

Bogen handler om Hitlers sidste offensiv i slutningen af 1944. Det var en offensiv, der kom fuldstændig bag på de allierede styrker, men det var også et angreb, der for tyskerne kom alt for sent. Planen var slet ikke dum. De amerikanske tropper var meget spredt netop i Ardenner-skoven, og skulle et modangreb lykkes, så var det her, hvor de store mængder tungt materiel lettest kunne holdes skjult for de allieredes luftrekognoscering.

Det var meget tæt på at blive en succes. Da tyskerne 16. december 1944 kom brølende ud af skoven blev de allierede dybt overraskede og blev i første omgang løbet fuldstændig over ende. Kun general Patton formåede at yde den nødvendige modstand, der skulle ende med at vende slaget til de allieredes fordel.

Beevor har med sine tidligere udgivelser ”Anden Verdenskrig”, ”Berlin – Faldet, 1945”, ”Paris efter befrielsen 1941-49”, ”D-Dag – Kampen om Normandiet”, ”Kreta”, ”Den spanske borgerkrig” og ”Stalingrad” nået over seks millioner solgte bøger. Meget imponerende med tanke på, at alle emnerne tidligere er gennemresearchet, gennembehandlet og gennemskrevet flere gange, end det er muligt at tælle.

Så hvad er det, der gør hans bøger så populære? Hvad er det, der trækker? ”Ardenner-offensiven – Hitlers sidste træk” adskiller sig ikke fra hans øvrige værker i den måde, den er skrevet på – måske med undtagelse af bogen om Paris efter befrielsen, som han skrev sammen med sin hustru, Artemis Cooper. Du kommer nemlig helt tæt på menneskerne og undgår, at de historiske begivenheder bliver ansigtsløse og statiske. Det er mennesker og menneskeberetninger, der driver fortællingerne. Krigen kommer helt tæt på og bliver levende med uddrag fra dagbøger og citater fra både primære og absolut sekundære spillere.

Selve Ardenner-offensiven har tidligere været stærkt og vedkommende behandlet i film som ”Patton” og tv-serier som ”Band of Brothers” (på dansk ”Kammerater i krig”). Bøger af Robin Cross, Hugh Cole og Alex Kershaw om begivenhederne i Ardenner-skoven er blot nogle af de læsværdige, og skulle du ønske at se det fra tyskernes side, så søg forfatteren Danny Parker, der har skrevet en indtagende bog i et lidt andet lys.

Antony Beevor snyder dog heller ikke læseren for at se det fra tyskernes side af. Om det er den navngivne chef for Luftwaffes generalstab, General der Flieger Werner Kreipe eller det er ’en tysk officer’ eller ’bataljonens chef’, så er bogen sprængfyldt med vedkommende og levende citater og nære beskrivelser.

Beevor er uhyggeligt balanceret i sin dækning af begivenheder. Han vælger ikke side men beskriver begivenhederne så visuelt, som det overhovedet er muligt. Og når du har læst denne, hans seneste værk, så vil du heller aldrig glemme julen 1944.

Antony Beevors næste bog er om Feltmarskal Montgomerys operation Market Garden.

Antony Beevor, Ardenner-offensiven – Hitlers sidste træk, Juni 2015, Lindhardt og Ringhof, 488 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.