// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kristian Hvidt: Europa – 1000 års historie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Kristian Hvidt: Europa – 1000 års historie

Skrevet af den 14. april 2008 – 15:51Ingen kommentarer

Når ens historieundervisning i folkeskolen og gymnasiet mest har været punktnedslag på store begivenheder som reformationen, den franske revolution og anden verdenskrig er det godt at Kristian Hvidt har begået bogen ”Europa – 1000 års historie”. For her får vi på 370 sider trukket de store linjer op og sat de store begivenheder vi kendte i forvejen ind i en sammenhæng, samtidig med at han fastholder en rød tråd op igennem historien og hele tiden kigger på udviklingen hos de store nationer som Frankrig, Rusland og England.

Når man skal dække et helt kontinents historie gennem 1000 år er der naturligt nok ikke plads til alle detaljer, men Kristian Hvidt formår alligevel at give et godt indblik i eksempelvis 1. verdenskrig på de 4 – 5 sider han har til rådighed til netop det emne, samtidig med at han får sat krigen ind i en sammenhæng og forklaret hvad der førte op til den og hvilke konsekvenser den fik efterfølgende.

Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog, der gør at man ikke taber tråden undervejs eller gaber kæden af led. Eneste er undtagelse er dog lige omkring den franske revolution, som aldrig bliver det store hit hos mig 🙂

Som man kan se af de professionelle anmeldelser, så er der tale om et noget nært sublimt værk, som burde være pensum både hist og her. Men også alle vi andre kan med stor fornøjelse læse Hvidts værk, der klæder en godt på med en grundlæggende viden om det stolte kontinents historie, men som også åbner ens øjne for perioder, som man måske ikke tidligere har interesseret sig så meget for.

Hvis jeg skal komme med en enkel indsigelse midt i buketten af roser, så skulle det da lige være at Hvidt i flere tilfælde beskæftiger sig indgående med begivenheder, der ligger langt efter de årstal som det pågældende kapitel omhandler. Mest iøjnefaldende er det i bogens næstsidste kapitel, der strækker sig fra 1973 – 1984. Det forhindrer dog ikke Hvidt i indgående at beskæftige sig med EU’s udvikling helt frem til udvidelsen i 2002. Nå, det var bare et enkelt lille skvulp på et ellers helt blikstille hav.

Kristian Hvidt: Europa – 1000 års historie. Gyldendal 2007. 370 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.