// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Karl Ove Knausgård: Sjælens Amerika
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Karl Ove Knausgård: Sjælens Amerika

Skrevet af den 3. marts 2014 – 20:55Ingen kommentarer

Sjælens Amerika er en samling af Karl Ove Knausgårds tekster fra 1996-2013. Teksterne er meget forskellige, men altid i en personlig tone, som gør tekstens indhold nærværende og oprigtig. I denne bog forfølger Knausgård den essayistiske genre, og det gør han med en blanding af elegance og råhed og med et litterært overskud, som gør denne bog til en sand fornøjelse at læse.

Det elegante og det rå står side om side i denne bog, for hvad end der er tale om en meget indsigtsfuld akademisk analyse af moderne fotokunst eller Dantes La Divina Commedia, eller der er tale om et presserende toiletbesøg, så drives teksten frem ad af en personlig stil og subjektiv fornemmelse for verden, der sjovt nok alligevel rammer det almene og objektive. Det er netop, det han kan – se det specifikke i det universelle og omvendt. Knausgård får det ukonkrete og flyvske i øjenhøjde, og udleder almengyldigheder af det basale og nærværende. For et tilbagevendende interesseområde for Knausgård er spændingen mellem fiktion og virkelighed, hvor langt kan man strække den skønlitterære genre, og hvor går virkelighedens grænse egentligt?

Bogen indeholder en række enkeltstående tekster. Nogle af teksterne er skrevet i kortprosa-stil, andre er, hvad man kan kalde, rigtige essayes og andre endnu har en dagbogs-artig struktur. De fleste tekster har et analytisk tilsnit og stiller nærgående spørgsmål og er kritiske og stillingstagende. Der er noget utrolig frisk, frihedsstræbende og personligt over essay-stilen, hvis man vel at mærke finder en forfatter, der mestrer den. Det gør Karl Ove Knausgård. I denne bog viser Knausgård, hvordan man både kan være analytisk, faktuel og personlig og følelsesbetonet i samme åndedrag.

Knausgård skriver så frit og levende, at, hvad end man er enig eller ej, så lytter man intenst.

Karl Ove Knausgård, Sjælens Amerika, Februar 2014, 415 sider, Lindhardt og Ringhof.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.