// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Preben Lund: Statsadvokaten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Samfund

Preben Lund: Statsadvokaten

Skrevet af den 29. oktober 2012 – 22:07Ingen kommentarer

Portrætbøger er sammen med krimier ufatteligt populære i disse tider, og derfor er der efterhånden heller ikke grænser for hvilke personer, der portrætteres. Enten i erindringer de selv har skrevet, eller i biografier, som andre skriver.

Nyeste skud på stammen er tidligere statsadvokat Birgitte Vestberg. For nogle en helt ukendt person og for andre, som har fulgt bare en anelse med i nogle af de seneste årtiers største retssager, et navn, som ringer en svag lille klokke.

Vestberg var i mange år statsadvokat for Sjælland og var derfor offentlig anklager i en lang række små og store retssager, ligesom hun ledede den særlige anklagemyndighed for internationale forbrydelser.

”Statsadvokaten” lægger godt ud med spændende gennemgange af nogle af Birgitte Vestbergs mest opsigtsvækkende sager, såsom lægen Elisabeth Wævers tredobbelte mord på Bornholm, krydret med Vestbergs vurderinger og refleksioner knyttet til de enkelte sager.

Men jo længere vi kommer hen i bogen, jo længere bliver der mellem snapsene. Og det glider til sidst ud i en meget ukonkret og overordnet sludder for en sladder, som hverken er fængende eller særlig interessant.

Jeg siger ikke, at det hele skal være vold, mord og modbydelighed. Det gør det bare meget mere interessant, at emnerne knyttes op på konkrete sager, som Vestberg har arbejdet med. Det kan være mord, men det kan også være små men juridiske komplicerede sager, som den bogen omtaler om en papegøje.

Journalist Preben Lund er forfatter til bogen, og han har – sikkert i den bedste mening – forsøgt at sløre gerningsmændenes identiteter. Men der er ikke meget sløring over at kalde Elisabeth Wæver for WE. Desuden kan man i flere tilfælde læse navnene på både gerningsmænd og ofre i de avisklip, som supplerer omtalen af flere af sagerne. De fleste medier herhjemme kører med en regel om, at man godt må bringe folks navne, når der er faldet dom og straffen er mere end en vis periode. Samme regel kunne Lund have benyttet, og så have luget ud i navne på ofrene i avisartiklerne.

”Statsadvokaten” er en hurtig læst lille sag, som giver et interessant indblik i en kvindes lange og meget interessante arbejdsliv. Men Preben Lund kommer aldrig helt tæt på Vestberg, og beretningen bundfælder sig derfor ikke særlig meget. Op på hylden og videre til næste udgivelse, uden at man reflekterer særlig meget.

Preben Lund: Statsadvokaten. Nyt Nordisk Forlag. 2012. 226 sider. Udkommer 31. oktober 2012.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.