// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Roger Moorhouse: Berlin i krig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Roger Moorhouse: Berlin i krig

Skrevet af den 10. april 2012 – 07:03Ingen kommentarer

De allerfleste, der har besøgt Berlin, må kunne nikke genkende til de første ord i Mooorhouses store fortælling om byen: ”Til trods for sin herlige moderne atmosfære er Berlin en by, der emmer af historie”. Man bliver påmindet om de mange dramaer, der har udspillet sig i byen, når man bevæger sig rundt som turist, uanset om man støder på Checkpoint Charlie, mindesmærket over de myrdede jøder, den røde hærs monument i Tiergarten eller rester af muren, som delte byen i to under den kolde krig. Få hovedstæder har som Berlin været brændpunkt for de sidste hundrede års europæiske historie. Det er de seks allermest dramatiske år, der er i centrum her, fra foråret 1939 til maj 1945.

Berlin var nazisternes scene. Det var her deres stormagtsfantasier og vanvittige drømme skulle omsættes i arkitektur. Byen skulle omskabes med gigantiske bygningsværker efter romersk forbillede og udtrykke det nye herskende folks kultur. Sådan gik det ikke, nazisterne efterlod Berlin som en stinkende og ringeagtet ruinhob. Den historie er fortalt mange gange, og Moorhouses ærinde er at fortælle om de almindelige menneskers liv i de voldsomme år. Det gør han fantastisk godt og med en overrumplende indlevelsesevne og medfølelse. Hans empati strækker sig såvel til den stakkels jødiske familie, og til berlinerne, der ser til, prøver at hjælpe eller vælger at kigge den anden vej og fokusere på egen overlevelse.

Kildematerialet er rigt. Forfatteren trækker på egne interviews med byens borgere, dagbøger, journalisters artikler, forskningsmateriale, breve og meget andet. Man fornemmer hans sympati for den almindelige berliner, og det går som en rød tråd gennem bogen, at rigtig mange af borgerne ikke bakkede aktivt op om nazismen. Der var tre grupperinger – én omkring nazisterne, én der gjorde modstand, og én – den største – som kæmpede for at klare sig og hverken valgte for eller imod.

Kampen for at klare sig var ubønhørlig allerede fra de første krigsår, hvor rationering, mørkelægning og stadig hyppigere og længere ophold i beskyttelsesrum hurtigt blev en del af dagliglivet. Fra foråret 1943 bliver luftangrebene på Berlin stadig mere intense, og flere og flere er klar over, at krigens lykke er ved at vende. Ødelæggelsen af byen bliver det dominerende samtaleemne, og som en dagbogsforfatter skriver, så er der næsten ikke plads til andet; ”Man hører ikke andet, ser ikke andet, tænker ikke på andet. I S-toget, på gaden, i butikker og busser, overalt de samme stumper af samtaler, ”fuldstændig udbombet”, ..”taget røg af”…”muren styrtede sammen”. Uafrystelig barsk er beskrivelsen af de berlinske jøders skæbne. De udstødes gradvist og fratages alle muligheder, lige fra at måtte have et arbejde til at måtte holde kæledyr eller eje en radio.

Fra efteråret 1941 starter den egentlige udrensning, hvor jøder ”forflyttes” til andre byer og koncentrationslejre for at blive myrdet. Et af de store spørgsmål efter 2. verdenskrig var, hvordan dette dog kunne ske? Hvor meget vidste den almindelige tysker, i denne sammenhæng den almindelige berliner? Moorhouse besvarer spørgsmålet med en vis tøven, og det er bogens eneste svaghed. Han læner sig op af internationale undersøgelser, der vurderer, at 28 procent havde hørt rygter om jødernes grumme skæbne. Men det er jo ikke det samme som at have kendskab til forbrydelserne, hvis enorme omfang gjorde det svært at tro på, at det virkelig foregik, konstaterer Moorhouse. Desuden var der den massive frygt for, at rygterne blot var ondsindet fjendtlig propaganda, og endelig var Tyskland jo en gammel retsstat, så hvordan skulle det dog kunne ske? Det gjorde det, og det er svært at forlige sig med tanken om, at det store flertal af tyskerne ikke kendte til massedrabet. Ærgerligt at Moorhouse ikke dykker mere ned i den massive fortrængningsevne, der må have hjulpet til med at holde rædslerne på afstand.

Uanset denne mangel giver ”Berlin i krig” et helt uovertruffet indblik i, hvordan borgerne i Hitlertidens hovedstad gennemlevede og led under krigen. Læs den før turen går til Berlin!

Roger Moorhouse, Berlin i krig, Kristeligt Dagblads Forlag, Oversat fra engelsk af Peter Dürrfeld, 470 sider.