// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Verner Møller: Løgn over løgn
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Sportslitteratur

Verner Møller: Løgn over løgn

Skrevet af den 6. august 2011 – 14:18Ingen kommentarer

I 2007 var cykelrytteren Michael Rasmussen på sikker kurs til at blive Danmarks anden Tour de France-vinder i historien. Han havde udmanøvreret konkurrenterne på forbilledlig vis i bjergene og nu var kursen sat mod hæderen på Champs-ÉLysées i Paris som vinder af verdens hårdeste cykelløb. Men sådan skulle det ikke gå.

Idrætsprofessoren Verner Møller afdækker det spegede spil, der betød, at hans arbejdsgiver pludselig trak ham ud af løbet. Et spil hvor Danmarks Radio, Danmarks Cykel Union (DCU), Den Internationale Cykel Union (UCI), Tour-arrangøren ASO og den ASO-ejede sportsavis L’Equipe alle spillede en central rolle. Magtfulde organisationer, som alle havde hver deres dagsorden, hvori Rasmussen blot var en lille brik, der blev ofret i en højere sags tjeneste. For DCU og UCI handlede det om at fastholde billedet af en ren sport. For ASO handlede det om tourens troværdighed. Om at man ikke kunne komme til Paris med en vinder, som ikke kunne svare overbevisende på den haglbyge af spørgsmål, som han blev bombarderet med.

Michael Rasmussens synd bestod nemlig ikke i at han blev testet positiv efter en etape eller havde brugte kanyler i kufferten eller på hotelværelset. Han dumpede da han ikke var i stand til at svare troværdigt for sig på simple spørgsmål om hvor han trænede henne på bestemte tidspunkter. Formaliteter som af mediecirkusset under verdens største cykelløb blev blæst ud af proportioner. Rasmussen manglede ganske enkelt en spindoktor, der kunne bearbejde medierne mens han selv bearbejdede konkurrenterne på landevejene.

Efter en lidt tung og træg start med alt for mange detaljer om alt for mange sager kommer der et fornuft flow i fortællingen i bogen. Sagen er indviklet med mange detaljer, men Verner Møller formår at gøre tingene rimeligt forståelige.

I starten af bogen lykkes det Verner Møller at holde en forholdsvis objektiv tilgang til stoffet, men til sidst får bogen karakter af et rendyrket subjektivt forsvarsskrift for Michael Rasmussen. Verner Møller anerkender at Michael Rasmussen løj om hvor han befandt sig på bestemte tidspunkter, men undskylder det med, at der var tale om “defensive løgne”, som Rasmussen tyede til, da han under Tour de France blev udsat for et massivt pres fra medierne, arbejdsgiveren Rabobank, løbsarrangøren ASO og cykelforbundene DCU og UCI. Desuden dedikerer Verner Møller et helt kapitel til et flammende angreb på journalister og særligt DR’s bannerfører på “kampagnen” mod Michael Rasmussen.

Ifølge Verner Møller er den helt store skurk DCU og den bevisbyrde formår han faktisk at løfte ganske fornuftigt med gengivelse af diverse medieudtalelser og mails til Michael Rasmussen. Oplevelsen af DCU som skurken forstærkes af at hverken formanden eller direktøren for DCU svarer på de spørgsmål Verner Møller sender til dem på mail. Her ser man i øvrigt en lille væsentlig forskel i metodevalg. En pæn idrætsprofessor vælger at sende spørgsmål på mails og gør så ikke mere, selvom kilderne ikke svarer. En journalist ville have ringet til kilderne og i sidste ende opsøgt dem ved offentlige begivenheder som cykelløb eller lignende. Om det havde gjort en forskel ved jeg ikke. Men som læser savner man at forfatteren havde gjort mere ud af at få hovedskurken i tale.

“Løgn over løgn” dokumenterer ikke blot det sportslige justitsmord, som blev begået mod Michael Rasmussen i Frankrig i juli 2007, men også hvordan kommercielle hensyn og personlig vendetta kan komme til at gå forud for retfærdigheden for den enkelte sportsudøver. Da Verner Møller i 2009 skriver bogen kæmper Michael Rasmussen fortsat for at komme tilbage til cykelsporten efter en overstået karantæneperiode. Men modstanden mod ham som person hos UCI, DCU og andre aktører er så stor, at mange hold trues med ikke at kunne starte i de store løb, hvis de skriver kontrakt med Michael Rasmussen. Verner Møller formår desværre ikke at gøre os klogere på hvordan pokker det kan være, at så mange har så meget imod Michael Rasmussen. Her havde det klædt Verner Møller med en mere objektiv tilgang til tingene.

Jeg har aldrig selv haft den store sympati for Michael Rasmussen. Han virker som en underlig snegl, der spiller et ulideligt tøsefornærmet spil, hvor hele verden er imod ham. Det kan man så også sige, at den faktisk var i de hektiske dage i juli 2007. At DCU’s ageren ikke var hel fin i kanten står klart at efter at man har læst “Løgn over løgn”. Men Michael Rasmussen løj også og udnyttede reglerne til det yderste. Et faktum som fortoner sig i Verner Møllers ellers så grundige oprulning af sagen.

“Løgn over løgn” er bestemt ikke en “must read” for danske cykelsportsinteresserede. Men i mangel af bedre på en regnvåd sommerdag er den okay.

Verner Møller: “Løgn over løgn”. People’s Press. 2009. 340 sider.