// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Cormac McCarthy: Byerne på sletten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Roman

Cormac McCarthy: Byerne på sletten

Skrevet af den 4. januar 2009 – 23:22Ingen kommentarer

Byerne på sletten er 3. del af Grænselandstrilogien, og nye læsere kan IKKE stå på her. Trilogien er et samlet hele, hvor 3. del binder de to første, Alle de smukke heste og Over Grænsen sammen.

John Grady, som vi mødte i første del, og Billy fra Over Grænsen, arbejder nu sammen på en ranch i New Mexico. Heste og kvæg er deres liv, og deres fritid bruges på at gå på (luder)bar eller tæmme og tilride heste.

En dag forelsker John Grady sig i en meget ung prostitueret i Mexico, og det er en alvorlig fejltagelse. Pigen er handlet og hendes alfons er ikke til sinds at give slip på hende. Billy forsøger at hjælpe sin ven med at købe hende fri, men atter engang løber de panden mod en mur i et (næsten) lovløst Mexico…

Jeg var meget loren ved anden del af Grænselandstrilogien, men her i tredje del er vi igen på sporet. En mand er en mand af ære, og hvis han vil have en kvinde, gør han alt – det gælder både alfonsen og John Grady, der mødes i et showdown, der godt nok ikke finder sted ved High Noon, men som ligeså godt kunne have gjort det.

Det er ikke opløftende, og McCarthy har ikke mange illusioner på sine heltes vegne. Mand er mands ulv, dengang som nu. Slutningen løber til vore dage – med kun en smule håb…

Samlet set er Grænselandstrilogien en fortællling om sammenbrud – i værdier, i mennesker og i en drøm om det gamle western. Det er barsk læsning, og det er til tider lidt trængt at komme igennem. Men det er også en oplevelse, som man ikke glemmer lige med det samme.

Cormac McCarthy: Byerne på sletten. Gyldendal, 1998 (da. 2000). 314 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.