// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Herman Melville: Moby Dick
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Herman Melville: Moby Dick

Skrevet af den 15. december 2023 – 07:15Ingen kommentarer

Den hvide hval er en af verdenslitteraturens legender. Den er vokset langt ud over sin egen roman, og er blevet en arketype, et symbol p√• menneskets kamp for at betvinge naturens kr√¶fter. Den mytiske hvide kaskelothval, den rasende og h√¶vngerrige kaptajn Akab og den legendariske √•bningslinje ‚ÄĚKald mig Ismael‚ÄĚ. Herman Melvilles hvalfangerroman er en klassiker og man beh√łver n√¶sten ikke engang have l√¶st den for at forst√• dramaet.

Men det ville da v√¶re en skam, hvis man sn√łd sig selv for oplevelsen ved at st√¶vne ud med det gode skib Pequod, bare fordi man allerede ved hvordan det hele ender. For i virkelig god litteratur er det jo ikke overraskelsen ved plottet, der driver fort√¶llingen frem, men derimod karaktererne, de sm√• digressioner, det store ocean og ikke mindst myten.

Melvilles roman har alt og lidt til. Pequods bes√¶tning er en samling karakterer fra en verden, der for l√¶ngst er g√•et bort. Det er menneskeligt vanvid og dyrisk raseri. Det er en hyldest til en livsform, der engang gjorde det nord√łstlige Amerika rigt, men som havde enorme konsekvenser ‚Äď i en tid, hvor menneskets ret til at udnytte, udbytte og herske over jorden og alle dens skabninger stadig var uimodsagt, men hvor det m√¶gtige, vrede opr√łr fra √©n kaskelot alligevel aftvang sig respekt, vrede og trods.

Melvilles historie breder sig over siderne. Det handler om disse s√¶re mennesker, der rejser jorden rundt i √•revis p√• jagt efter hvalerne og den rigdom, de kaster af sig. Det handler om brutaliteten og hensynsl√łsheden p√• havet. Og det er alligevel ogs√• en respektfuld hyldest til de enorme skabninger, der fyldte verdenshavene og havde styrken til at k√¶mpe imod mennesker‚Ķ

Det er magel√łst at man kan skrive en roman som Moby Dick!

Herman Melville: Moby Dick. 546 sider, Gyldendal. Oversat af Flemming Chr. Nielsen, denne udgave udkom 19. september 2023.

Der er lukket for kommentarer.