// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jonathan Eig: King – Et Liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jonathan Eig: King – Et Liv

Skrevet af den 7. januar 2024 – 05:43Ingen kommentarer

I ‚ÄĚKing: et liv‚ÄĚ tegner forfatteren et meget personligt billede af Martin Luther King, en af de mest centrale skikkelser i kampen for sortes borgerrettigheder i USA. Han blev myrdet i april 1968 som kun 39-√•rig, men har sat et k√¶mpe aftryk i amerikansk historie.

Hans ‚ÄôI have a Dream‚Äô-tale er ikke til at komme uden om i fort√¶llingen om, hvordan sorte amerikanere har k√¶mpet for at opn√• lige rettigheder, og han spillede en central rolle ved en r√¶kke ikoniske √łjeblikke fra midten af 50‚Äôerne til sin d√łd. Blot som eksempel stod han i spidsen for boykotten af busserne i sydstaten Alabama efter, at Rosa Parks i december 1955 n√¶gtede at afgive sin plads til en hvid passager. Han f√łrte ogs√• an i kampagnerne i starten af 1960‚Äôerne mod sydstaternes systematiske racisme.

Op gennem 60’erne kæmpede King stadig indædt, selv efter fremskridt, hvor ny lovgivning blandt andet gav afroamerikanere stemmeret. Og som 35-årig blev han den yngste modtager af Nobels Fredspris.

Men han var hadet af mange af sine samtidige, og hans v√¶rste modstander var FBI‚Äôs direkt√łr J. Edgar Hoover, der i eftertiden anses for at v√¶re sygeligt optaget af King. Hoover brugte sin magt og statsapparatet til at forf√łlge King, og han skyede ingen midler. Hoover pr√łvede at bevise, at King var en gemen kommunist, som var ude p√• at undergrave den amerikanske samfundsorden. Og da Kings kone Coretta modtog anonyme pakker med b√•ndoptagelser af Kings sexliv uden for √¶gteskabet, var det med al sandsynlighed FBI, der stod bag.

Eig l√¶gger ikke skjul p√•, at han er interesseret i mennesket King ‚Äď som s√• mange andre ogs√• har menneskelige fejl. King sn√łd til eksaminer, havde et hav af elskerinder p√• sine mange rejser rundt i USA, led af depressioner og var en arbejdsnarkoman, der satte alt til side for borgerrettighedskampen.

Kings personlige skyggesider kan dog ikke sl√łre storheden i det, han n√•ede at udrette i sit korte liv. Hans budskaber om ikkevoldelig revolution runger gennem det 20.√•rhundrede og har inspireret et v√¶ld af mennesker i lignende kampe for retf√¶rdighed. Bogen er en fryd at l√¶se, den er medrivende og flere steder direkte bev√¶gende. S√• Eig lykkes p√• fornemste vis med at holde liv i Kings minde ‚Äď uden at g√łre ham til en renskuret helgen.

Jonathan Eig: ‚ÄôKing: Et Liv‚Äô. Klim, september 2023. 659 sider, oversat af Hans-J√łrgen Birkmose.

Der er lukket for kommentarer.