// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonathan Eig: King – Et Liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi

Jonathan Eig: King – Et Liv

Skrevet af den 7. januar 2024 – 05:43Ingen kommentarer

I ”King: et liv” tegner forfatteren et meget personligt billede af Martin Luther King, en af de mest centrale skikkelser i kampen for sortes borgerrettigheder i USA. Han blev myrdet i april 1968 som kun 39-årig, men har sat et kæmpe aftryk i amerikansk historie.

Hans ’I have a Dream’-tale er ikke til at komme uden om i fortællingen om, hvordan sorte amerikanere har kæmpet for at opnå lige rettigheder, og han spillede en central rolle ved en række ikoniske øjeblikke fra midten af 50’erne til sin død. Blot som eksempel stod han i spidsen for boykotten af busserne i sydstaten Alabama efter, at Rosa Parks i december 1955 nægtede at afgive sin plads til en hvid passager. Han førte også an i kampagnerne i starten af 1960’erne mod sydstaternes systematiske racisme.

Op gennem 60’erne kæmpede King stadig indædt, selv efter fremskridt, hvor ny lovgivning blandt andet gav afroamerikanere stemmeret. Og som 35-årig blev han den yngste modtager af Nobels Fredspris.

Men han var hadet af mange af sine samtidige, og hans værste modstander var FBI’s direktør J. Edgar Hoover, der i eftertiden anses for at være sygeligt optaget af King. Hoover brugte sin magt og statsapparatet til at forfølge King, og han skyede ingen midler. Hoover prøvede at bevise, at King var en gemen kommunist, som var ude på at undergrave den amerikanske samfundsorden. Og da Kings kone Coretta modtog anonyme pakker med båndoptagelser af Kings sexliv uden for ægteskabet, var det med al sandsynlighed FBI, der stod bag.

Eig lægger ikke skjul på, at han er interesseret i mennesket King – som så mange andre også har menneskelige fejl. King snød til eksaminer, havde et hav af elskerinder på sine mange rejser rundt i USA, led af depressioner og var en arbejdsnarkoman, der satte alt til side for borgerrettighedskampen.

Kings personlige skyggesider kan dog ikke sløre storheden i det, han nåede at udrette i sit korte liv. Hans budskaber om ikkevoldelig revolution runger gennem det 20.århundrede og har inspireret et væld af mennesker i lignende kampe for retfærdighed. Bogen er en fryd at læse, den er medrivende og flere steder direkte bevægende. Så Eig lykkes på fornemste vis med at holde liv i Kings minde – uden at gøre ham til en renskuret helgen.

Jonathan Eig: ’King: Et Liv’. Klim, september 2023. 659 sider, oversat af Hans-Jørgen Birkmose.

Der er lukket for kommentarer.