// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kamilla Hega Holst: 386
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kamilla Hega Holst: 386

Skrevet af den 10. september 2023 – 05:59Ingen kommentarer

Venskaber, kærlighed og et trekantsdrama.

Mai og Johan bor sammen i et stort hus på Frederiksberg. Han passer sit arbejde, hun passer hjemmet. De har gennem længere tid forsøgt at få et barn uden at det er lykkedes. En dag dukker Daniel op og forstyrrer det stille liv, de to plejer at leve. Daniel har boet en del år i udlandet, men kommer hjem til Danmark i forbindelse med sin fars dødsfald. Daniel får lov til at bo hos Mai og Johan og hans tilstedeværelse vækker Mai og Johan. Daniel er Johans ven fra teenageårene og Mai finder blandt andet ud af, at Daniel kendte Johans søster, der døde som teenager.

Især Mai er en spændende karakter at følge. Er hun ensom? Hvorfor hører vi aldrig om veninder? Hvorfor tager hun smertestillende medicin inden hun går i seng? Og hvorfor flytter hun op og ned på bøjlestangen? Og sidst men ikke mindst: hvorfor taler hun og Johan så lidt med hinanden?

Daniel får sit eget værelse i huset og bliver hurtigt en del af familien. På en måde er han det barn, de ikke har fået. Mai vasker hans tøj og ligger vågen om natten til han kommer hjem. Og på en foruroligende måde virker hun lidt for optaget af ham.

386 er en roman om at fortiden dukker op, når man mindst venter det. Hvordan det hænger sammen her i romanen, må du selv finde ud af.

Det er også en roman om klasseforskelle og om at blive fastholdt i strukturer og mønstre. Der er måske lige en snert af, at de velhavende veluddannede er de kolde onde og at folk af lavere klasse er de rummelige og kærlige. Men det lever jeg med, da det grundlæggende er spændende at følge Mai, Johan og Daniel og prøve at regne plottet ud.

Det er sådan en bog, man gerne vil tale med andre læsere om efter endt læsning. Der er detaljer, jeg ikke kan skrive om her med risiko for at spolere din kommende læsning af romanen. Hvad er der med den titel? Er titlen 3-8-6 eller trehundredeseksogfirs? Der dukker talkoder op i bogen, der ikke sådan liiiige var til at knække, men hæng på, brikkerne falder på plads til sidst.

386 er ikke helt så intens og nervepirrende som forfatterens tidligere roman Rud (som jeg slugte ved poolen på en charterferie med høj puls). Romanen er skabt af mange små kapitler, man læser snildt lige et til, da man som læser bliver fanget af dramaet mellem Mai, Johan og Daniel. Tre karakterer som jeg hurtigt blev nysgerrig på.

Læs også anmeldelse af Sort og En kærlighedshistorie af samme forfatter.

Kamilla Hega Holst, 386, Politikens forlag, August 2023, 464 sider.

Der er lukket for kommentarer.