// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helene Christensen: RICA
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Erotik, Krimi, Roman, Spænding

Helene Christensen: RICA

Skrevet af den 29. oktober 2023 – 05:44Ingen kommentarer

”RICA” er en spændingsroman, hvor de erotiske undertoner fylder forholdsvis meget, og den fængslende handling i den grad er pirrende nok til at få mig til at læse videre.

Vi følger Luka, en ung, smuk kvinde, der studerer til læge. Hun bor sammen med den tidligere fotomodel og nu læge, Adrien, der har en fransk mor og en russisk far. Faren er nu død, og Adrien skal fortsætte hans kosmetikvirksomhed med tilhørende fabrikker.

Som I kan læse, er udgangspunktet overklassemiljøet. Vi er i Aarhus. Men alt er absolut ikke fjong.

På en flyvetur hjem fra USA, oplever Luka, at en passager får hjertestop, og hun træder som næsten færdiguddannet læge nærmest automatisk til. Det samme gør politibetjenten Marcus Holm. Marcus er en overordentlig flot fyr, og det slår med det samme gnister mellem ham og Luka. Den alvorlige situation betyder naturligvis, at ingen af dem reagerer på det. Udover det er Luka i et forhold med Adrien, mens Marcus som konge af one night stands ikke er i stand til at aflæse, om Luka føler den samme seksuelle tiltrækning, som han gør. Desuden har han aldrig rigtigt gjort sig nogle forhåbninger om at score en overklassepige.

Det viser sig snart, at manden ikke er det eneste tilfælde af hjertestop på fly i den senere tid, og flere steder bliver det hurtigt tydeligt, at ofrene er folk, der har været i kontakt med røntgen-scanninger. Tilfældene får hurtigt navnet RICA – røntgenudløste hjertestop. Men hvad er op og ned i sagen om RICA? Og hvad med Holm og Luka?

Handlingen kan til tider virke lidt B-filmagtig, fordi vi sjældent når i dybden med særlig mange ting. Men den formår alligevel at holde mig fanget, fordi vi føler, vi lærere mere og mere, efterhånden som Luka forstår mere og mere af, hvad der foregår. Vi er ligesom med på hendes rejse.

Og nu skrev jeg ’seksuelle undertoner’. Måske skulle jeg skrive overtoner, for selvom det meste hører til i tankerne på Luka og Holm, så er der ikke overladt meget til fantasien. Det gør nu ikke noget, for det er som sagt pirrende skrevet og til tider befriende frækt. Men udelod du de værste episoder med hjertestop, så kunne vi godt være vidne til det længste forspil, jeg nogensinde har læst.

Efter omkring en tredjedel af bogen, begynder vi også at høre Holms tanker for første gang, og derefter skifter vi frem og tilbage mellem hovedpersonerne. Det virker måske en anelse uovervejet eller uerfarent fra forfatterens side, men det er ikke ødelæggende for handlingen. På tidspunktet, hvor vi begynder at læse Holms tanker, savner vi dem faktisk. Så er det i virkeligheden genialt?

Skrivestilen er meget direkte. Og så er jeg klar over, at jeg lige har skrevet, at det virkede godt på mig, når handlingen drejede sig over i det erotiske, men jeg må også rose Christensen for sin viden om medicin og lægeverdenen. Den er måske ikke perfekt, men den er overbevisende, ikke belærende men involverende, og vi lærer noget. Og selvom jeg langt fra er ekspert på det område, så genkender jeg den grundlæggende forståelse for både medicins påvirkning, behandlingsformer og forskningsmetoder. Det giver troværdighed til fortællingen.

Som sagt er handlingen ganske fængslende, og bogen er skrevet i øjenhøjde. Der er dog noget ved den samlede tekst, der prikker lidt til mig de forkerte steder. Jeg har meget svært ved at sætte fingeren på det, men måske er det, at den er skrevet som en gammeldags knaldroman – i bedste Barbara Cartland-stil. Det er der intet galt i. Jeg er bare ikke fan af den stil. Det føles lidt som om, ”Greys’ Anatomy”, ”E.R.” og ”Paradise Hotel” fik en baby. Og selvom den – for mig – temmelig overfladiske måde at skrive på er et kæmpehit i verden, så er ikke noget, jeg kan snige mig op på mere end tre stjerner (ud af seks) over. Det får ”RICA” så til gengæld også, for bare fordi jeg er en halvsur halvgammel mand, så kan jeg godt anerkende, når man har ramt en stil og et publikum lige i nakken. Og det er der en mulighed for, at Christensen har gjort her.

Helene Christensen, RICA, Forlaget Mikro, 383 sider, udkom august 2023.

Læs også:
Heidi og Claus Lohman: Efter skælvet

Michael Larsen: Dragenotatet

Asle Skredderberget: Smertehimmel

Der er lukket for kommentarer.