// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emil Arenholt Mosekjær: Soldaterhjerte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige

Emil Arenholt Mosekjær: Soldaterhjerte

Skrevet af den 20. august 2023 – 05:00Ingen kommentarer

Emil Arenholt Mosekjær har følt på egen krop og psyke, hvad der sker med mennesker, der bliver soldater og oplever krig, lemlæstelse og død på nærmeste hold. Han øser gavmildt ud af disse erfaringer i bogen, hvor han søger svar på, hvad krig gør ved mennesker, både mens de er ude på slagmarken, og når de er kommet hjem og skal finde sig til rette i et fredeligt hverdagsliv med fast arbejde, familie og økonomiske forpligtelser.

Det er en af bogens styrker, at den ikke er skrevet af udenforstående psykolog, historiker eller forsker. Det giver troværdighed og så får det andre veteraner til at åbne op for deres historier.

Dem er der mange af i bogen, og det er helt klart dens anden styrke. Vi hører soldater fra så forskellige krige som bl.a. 2. Verdenskrig, Vietnamkrigen og den, der raser lige nu i Ukraine. Forfatteren belyser en række fællestræk blandt soldaterne, og hvad der får dem til at gå i krig.

Forfatteren er ikke blind for, at nogle gør det, fordi der ikke er så mange andre muligheder, hvilket man blandt andet så blandt sorte i Vietnamkrigen. Men hvad med dem, der melder sig frivilligt, som aktivt opsøger begivenheder, der kan koste dem liv eller førlighed? Og som vender tilbage til krigens voldsomme univers, selv om de allerede har stået midt i rædslerne og set kammerater og kolleger udånde eller blive sprængt i tusinde stykker.

Det er nok noget, kun soldater kan forstå. Der opstår helt specielle bånd på tværs af generationer og kontinenter, som vi civilister aldrig kommer i nærheden af. Man kommer aldrig til at opleve den samhørighed og afhængighed af mennesker lige omkring dig, som er blandt soldater. Man forstår ikke den adrenalinpumpende oplevelse, når nogle skyder efter dig, når bomber slår ned lige i nærheden, eller når man overlever, fordi fjenden lige overfor dig trak det korte strå.

Det er også denne samhørighed, dybe fællesskab og livsændrende forløb i militæret og krigen, der gør det svært at vende tilbage til normaliteten. Der lægges ikke skjul på, at krig ikke kun er traumatiserende. Der er fascination og kæmpe energi i at leve på en knivsæg, at sætte alt på spil og i mange tilfælde kæmpe for en sag, som man tror indædt på.

’Soldaterhjerte’ er hudløst ærlig i sine betragtninger og fortællinger og giver et indblik i en verden, der er fremmed for de fleste – heldigvis. Og dermed er den også et vigtigt vidnesbyrd om, hvorfor vi skylder vores soldater respekt og tak.

Emil Arenholt Mosekjær: Soldaterhjerte. Gads Forlag, 312 sider. Juli 2023

Der er lukket for kommentarer.