// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anna Møller: Kaninhuset og andre historier
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Anna Møller: Kaninhuset og andre historier

Skrevet af den 6. december 2023 – 05:47Ingen kommentarer

Anna Møllers nye novellesamling ”Kaninhuset – og andre historier” består af 11 noveller.

Novellen “Kaninhuset” åbner samlingen med en lidt spøjs fortælling om Michael og Nina, der en dag får to kaniner. Jeg har lidt svært ved at få greb om novellen, måske fordi mennesker og kaniner i løbet af fortællingen smelter sammen. Måske er det en fortælling om identitet, en fortælling om at være usikker på, hvem man er, hvad man vil, hvad livet skal bruges på. Og en fortælling om at gå skævt af hinanden, når man ikke får sagt, hvad man ønsker.

Næste novelle har fået titlen “Udsigt fra et tårnværelse”. En kvinde bor i tårnværelset. Hun har fisk og hun maler. Der er 30 grader og man fornemmer klaustrofobi og ensomhed. Senere i novellen sner det uden at tiden som sådan er gået. Måske står tiden stille? Måske er vi ude i fremtiden? Noget ikke nærmere defineret er hændt kvinden. Noget med en mand.

Herefter følger “Petrine”. To ungdomsvenner mødes tilfældigt på en arbejdsplads som voksne. Jeg-fortælleren husker Petrine og forsøger at fastholde hende i, hvem hun var engang. Petrine derimod ønsker at frigøre sig fra sin fortid, har sågar skiftet navn. Bestemmer vi selv, hvem vi vil være?

Og så er der Jørgen fra novellen “den Blå Avis, som har sat en kommode til salg. En dame og hendes datter kommer for at hente kommoden. Det går ikke helt som forventet og han ser pludselig sit hjem med damens øjne. Heldigvis har Jørgen katten. Det ved man, da hvad er. Den sender ikke spørgende fordømmende blikke rundt i hans hjem fyldt af flyttekasser. Den novelle synes jeg bedst om. Fornemmelsen af hans skam, når han ser sit hjem med dames blik.

Alle noveller er korte, har et ganske lille persongalleri og tematisk kredses der om at være anderledes, at være udenfor, have det svært og om identitet.

Novellerne kræver noget af sin læser og jeg forestiller mig derfor, at de er gode bud på noveller til en læsekreds.

Kaninhuset og andre historier er til dig, der gerne læser noveller, der skal lirkes op.

Anna Møller, født 1984, debuterede i 2020 med novellesamlingen “Se, hunden er løs”, hvor især novellen “På vej til skoven” skal fremhæves. Anna Møller er forfatter, anmelder og kulturskribent.

Anna Møller, Kaninhuset og andre historier, Forlaget Kronstork, 126 sider, August 2023.

Der er lukket for kommentarer.