// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maria Stepanova: Til minde om erindringen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie, Samfund

Maria Stepanova: Til minde om erindringen

Skrevet af den 24. februar 2023 – 07:23Ingen kommentarer

Ruslands historie er barsk og fuld af hemmeligheder. Da Sovjet br√łd sammen og arkiverne blev √•bnet, gav det ogs√• muligheden for at historikere og familiemedlemmer kunne dykke ned i fortiden. Mange sk√¶bner kom for dagens lys, b√•de kendte og ukendte menneskers. Men ikke alt kan findes, heller ikke nu.

Da Maria Stepanovas faster d√łr, leder hendes niece efter fasterens historie i hendes efterladte ting. Det viser sig, at der er en hel familiehistorie, der aldrig er blevet fortalt. Om den store krig, om revolution og klassekamp. Og da det er Sovjet: om udrensninger og frygt. Men svarene fandtes ikke i fasterens efterladte ejendele, og Maria Stepanova m√• lede videre for at f√• svar.

Det giver ikke bare anledning til en jagt p√• Stepanovas familiehistorie. Det bliver til en bog med refleksion over det, at mennesket har s√• stort behov for at efterpr√łve sin egen og familiens historie. Dermed bliver det til en rejse igennem ikke bare Stepanovas familie, men gennem historien og erindringen selv. Fra Marcel Proust til Hannah Arendt, fra Stepanovas karismatiske og revolution√¶re l√¶geoldemor til hendes eget liv ‚Äď fra Ukraine til Leningrad, Moskva og Tyskland.

Stepanovas historie er sp√¶ndende i sig selv, men det er kapitlerne omkring erindring, historiefort√¶lling og menneskets evige behov for at s√¶tte sin egne eksistens ind i et st√łrre billede, der g√łr Til minde om erindringen til et sandt mesterv√¶rk. Det h√¶ver sig over alle andre familiesagaer, vurderer, perspektiverer og g√łr l√¶seren klogere og mere nuanceret.

Stepanova kan skrive, så det vækker eftertanke og nysgerrighed. Til minde om erindringen er ikke bare et russisk storværk, men en rejse ind i vores identitet, forståelse af os selv og vores omverden. Og om Sovjet, naturligvis, og det vanvittige eksperiment, der regerede landet i syv årtier og som stadig kaster sin skygge over Rusland og alle de tidligere sovjetrepublikker den dag i dag.

Maria Stepanova: Til minde om erindringen. 540 sider, Palomar. Oversat af Tine Roesen, udkom 18. august 2022

Der er lukket for kommentarer.