// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine

Skrevet af den 17. januar 2023 – 07:57Ingen kommentarer

”Kampen er her: Jeg har brug for ammunition, ikke et lift” Den måske mest ikoniske sætning fra krigsåret 2022. Det var præsident Zelenskyjs ord, da amerikanerne tilbød ham hjælp til at flugte fra Kyiv i krigens allerførste dage, hvor russerne truede ikke bare hans land men også ham selv på livet.

I månederne der er gået, er Zelenskyjs talegaver og mod blevet en vigtig del af Ukraines krigsførelse. Han blev valgt som præsident i 2019 og var ikke ubetinget populær i tiden op til invasionen, men han har vist sig at være manden der har kunnet indgyde mod i ukrainerne – og opbakning i Vesten. En opbakning der vel at mærke ikke kun har resulteret i støttedemonstrationer og viften med flag, men i penge og våben. Det er noget af en bedrift.

Zelenskyj har talt til sit folk, han har talt til verdenssamfundet og han har løbende holdt taler via Skype for parlamenter og forsamlinger verden over. Han (og hans rådgivere og taleskrivere, naturligvis, vi bilder os ikke ind at han ikke får hjælp til indsatsen!) har eksempelvis både talt til det danske folketing og til støttedemonstrationer på vores egen befrielsesaften 4. maj.

Et budskab fra Ukraine er en samling af hans bedste eller mest betydningsfulde taler, og det er virkelig interessant læsning – både politisk og retorisk. Politisk fordi der er medtaget taler helt tilbage fra hans tiltrædelse og retorisk fordi det simpelt hen er velskrevne taler, der er hentet på øverste hylde. Personligt synes jeg næsten de første taler er de mest interessante, fordi de viser Zelenskyj og situationen i Ukraine inden krigen begyndte og dermed inden han og hans kamp blev verdenskendt.

Talerne er letlæst, som taler for det meste er – så alle kan være med.

Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine. 160 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Anders Juel Michelsen, udkom 24. november 2022

Der er lukket for kommentarer.