// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund

Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine

Skrevet af den 17. januar 2023 – 07:57Ingen kommentarer

‚ÄĚKampen er her: Jeg har brug for ammunition, ikke et lift‚ÄĚ Den m√•ske mest ikoniske s√¶tning fra krigs√•ret 2022. Det var pr√¶sident Zelenskyjs ord, da amerikanerne tilb√łd ham hj√¶lp til at flugte fra Kyiv i krigens allerf√łrste dage, hvor russerne truede ikke bare hans land men ogs√• ham selv p√• livet.

I m√•nederne der er g√•et, er Zelenskyjs talegaver og mod blevet en vigtig del af Ukraines krigsf√łrelse. Han blev valgt som pr√¶sident i 2019 og var ikke ubetinget popul√¶r i tiden op til invasionen, men han har vist sig at v√¶re manden der har kunnet indgyde mod i ukrainerne ‚Äď og opbakning i Vesten. En opbakning der vel at m√¶rke ikke kun har resulteret i st√łttedemonstrationer og viften med flag, men i penge og v√•ben. Det er noget af en bedrift.

Zelenskyj har talt til sit folk, han har talt til verdenssamfundet og han har l√łbende holdt taler via Skype for parlamenter og forsamlinger verden over. Han (og hans r√•dgivere og taleskrivere, naturligvis, vi bilder os ikke ind at han ikke f√•r hj√¶lp til indsatsen!) har eksempelvis b√•de talt til det danske folketing og til st√łttedemonstrationer p√• vores egen befrielsesaften 4. maj.

Et budskab fra Ukraine er en samling af hans bedste eller mest betydningsfulde taler, og det er virkelig interessant l√¶sning ‚Äď b√•de politisk og retorisk. Politisk fordi der er medtaget taler helt tilbage fra hans tiltr√¶delse og retorisk fordi det simpelt hen er velskrevne taler, der er hentet p√• √łverste hylde. Personligt synes jeg n√¶sten de f√łrste taler er de mest interessante, fordi de viser Zelenskyj og situationen i Ukraine inden krigen begyndte og dermed inden han og hans kamp blev verdenskendt.

Talerne er letl√¶st, som taler for det meste er ‚Äď s√• alle kan v√¶re med.

Volodymyr Zelenskyj: Et budskab fra Ukraine. 160 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Anders Juel Michelsen, udkom 24. november 2022

Der er lukket for kommentarer.