// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomassen, Werge og Frimann: Bold i blodet – Werge, Frimann og det gode spil
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sportslitteratur

Thomassen, Werge og Frimann: Bold i blodet – Werge, Frimann og det gode spil

Skrevet af den 6. november 2010 – 21:41Ingen kommentarer

De to fodboldkommentatorer, Carsten Werge og Per Frimann, har med hjælp fra journalisten Nikolaj Thomassen fået mange af deres tanker og filosofier om det kreative fodboldspil ned på papir i bogen “Bold i blodet”.

Bogens røde tråd er, at Werge og Frimann snakker om fodbold mens de rejser rundt i Europa for at kommentere Champions League-kampe med de største hold og de største stjerner som aktører i foråret 2010. Thomassen er fluen på væggen, der noterer ned undervejs og stiller enkelte opklarende spørgsmål. Han tager desuden læseren ved hånden og beskriver de rammer, som handlingen foregår i. De storslåede europæiske gigantstadioner, mødet med adskillige fodboldlegender og -stjerner, morgenmad med Michael Laudrup, timelange køreture på tyske motorveje og meget mere.

Alle, der har set programmet “Fodbold for fa’n”, ved, at Werge og Frimann har en fantastisk energi imellem sig og man fornemmer tydeligt at de nyder hinandens selskab. Det formår Thomassen på elegant vis at få overført til bogsiderne, samtidig med at han tegner et klart billede af Werge og Frimanns personligheder. Werge, som den fandenivoldske Hvidovre-dreng, der ikke går af vejen for at lave fis og ballade. Frimann som den tidligere udlandsprofessionel, hvis indvolde nærmest står i flammer. Så meget brænder han nemlig for fodbold – uanset om det er Barcelonas superstjerner eller hans egne talenter fra HIK, det handler om.

Werge og Frimann har en passion for fodbold, som næsten kan tage pusten fra os andre, når de først går i gang med at snakke. Især Per Frimann føler så meget for det kreative og det smukke spil, at han er helt sønderknust, da et ekstremt defensivt spillende Inter-hold kommer i Champions League-finalen.

Hvis man ikke er fodboldpassionist på et nærmest overnaturligt plan, så bliver det lidt tungt i længden at læse deres dialog frem og tilbage og rundt om især Inters kontroversielle træner Mourinho og det geniale ved F.C. Barcelonas boldspil. På et tidspunkt får man næsten fornemmelsen af, at det er en bog om Mourinho. Han er en meget central person i europæisk klubfodbold, men det er pudsigt hvor central han også er i bogen, når Werge og især Frimann er meget lidt begejstret for manden og den spillestil som hans hold praktiserer.

Men det bliver heldigvis ikke for tungt og for meget indforstået snik.-snak. Det skyldes dels Thomassens letskrevne reportagebeskrivelser, men især de interviews med relevante personer, som Thomassen, Werge og Frimann laver på deres vej rundt i Europa. Her er ikke tale om store trænerikoner som Sir Alex Ferguson eller Pep Guardiola, men om interessante personer, der spiller biroller i det store europæiske fodboldcirkus. Chelseas talentchef Frank Arnesen, Bayern Münchens kommunikationschef og Manchesters assistenttræner Rene Meulensteen, der har en fortid i Brøndby, er nogle af de personer, som de tre rejsende fodboldmusketérer møder på deres vej og får rigtige gode snakke med. Især snakken med Bayern Münchens kommunikationschef om fodboldstrjernerne og klubbernes omgang med pressen er tankevækkende læsning.

Werge og Frimann er, udover at være landets suvreænt bedste fodboldkommentatorer, et par frække slagterhunde, når det kommer til at give de danske fodboldledere tørt på. Den sidste del af bogen er således en markant bredside mod DBU og især fodboldforbundets kommunikationschef Lars Berendt, som Werge og Frimann ikke just er bonkammerater med.

Bogen, hvis design i øvrigt er forbasket lækkert, afrundes med 26 meget opfindsomme, men egentlig også ret oplagte, forslag til hvordan man kan gøre fodboldspillet endnu mere spændende at se på. Forslag, der er baseret på den snak, de har haft med hinanden og dem de har mødt undervejs i bogen. En fin form for afrunding og konklusion, der lægger op til videre debat.

Hvis man forstår sig lige så lidt på fodbold som kvinden i tv-reklamerne fra Danske Spil, så bør man nok bare holde sig til femikrimi’er og “Kvinde skriver om hverdagens ligegyldigheder”-bøger. Har man derimod bare en minimal interesse for verdens smukkeste boldspil, uden nødvendigvis at kunne Juventus’ startopstilling i Champions League-finalen i 1985 uden ad, så er “Bold i blodet” et positivt bekendtskab, som emmer af begejstringen for det kreative boldspil og kærligheden mellem bogens to hovedpersoner. Den oplagte julegave til kæresten – eller til dig selv.

Nikolaj Thomassen, Carsten Werge, Per Frimann: Bold i Blodet. Lindhardt og Ringhof 2010. 270 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.