// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Frederik Tillitz: Russerne kommer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Frederik Tillitz: Russerne kommer

Skrevet af den 30. september 2022 – 07:25Ingen kommentarer

Det er nu mere end et halvt år siden at Rusland invaderede Ukraine. Vi havde ikke rigtig troet at det kunne ske igen, men nu er den her: en blodig væbnet konflikt mellem to nationer på europæisk jord. I vores fredelige nordeuropæiske hjørne af verden er det svært at forstår hvad der egentlig foregår. Vi hylder ukrainernes heltemod og vender ryggen til russerne, men vi har også svært ved at forstå hvad almindelige mennesker egentlig tænker i de berørte lande.

Derfor har vi brug for bøger som Russerne kommer. Bøger der viser os en flig af, hvad folk i Ukraine, Rusland og Belarus har tænkt om deres land, deres naboer og deres relationer i tiden før og efter invasionen.

Hvad får unge russere til at bakke op om en krig, der ikke bare er et overgreb på et naboland men også er ved at udvikle sig til en katastrofe for deres eget land? Hvordan opleves det for helt almindelige ukrainere? Hvad tænkte de i årene før, hvor Krim var annekteret og der var krig i det østlige Ukraine?
Man bliver klogere af at læse Tillitz bog. Der er masser af forfattere derude, der trækker de store linjer op og som (især i bakspejlet) kan sætte alt ind i en større, verdenshistorisk kontekst. Men Tillitz tager udgangspunkt i det enkelte menneske, der godt nok er vidne til de store begivenheder, men som aldrig selv ønskede at blive til storpolitik. Flygtningene, de omplacerede, dem der længes efter Rusland og dem, der længes væk. Det er en svær kunst, men det lykkes fint og afbalanceret.

Tillitz har rejst i Rusland, Ukraine, Moldova og Belarus inden invasionen og skrevet artikler til blandt andre Information. Det er disse artikler, plus et par fra efter invasionen, der i let redigeret form er blevet til denne bog. Det er meget velkomment med dette indblik i hvordan folk i de berørte lande har set på deres indbyrdes forhold, deres ledere og deres fremsigts udsigter.

Fotodelen af bogen er også tankevækkende. Fotograferne er krediteret på forsiden, og billederne understreger og uddyber pointerne fra teksten. Desværre er fotografierne helt uforståeligt samlet bagerst i hvert kapitel i småt format, blandt blanke sider og uden billedtekst eller fotografnavn. Det finder man allerbagerst i bogen, og det forstår jeg virkelig ikke noget af. Er det hastværk for at få bogen ud, eller hvad er ellers ideen med at løsrive billederne fra kontekst og nedprioritere dem på den måde?

Frederik Tillitz: Russerne kommer. 253 sider, Gads forlag. Foto Anders Rye Skjoldjensen og Òlafur Steinar Gestsson. Udkom 12. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.