// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Asle Toje: Mellemspil – historien om tiåret da Europa brast
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Idehistorie, International Politik

Asle Toje: Mellemspil – historien om tiåret da Europa brast

Skrevet af den 16. juli 2022 – 06:24Ingen kommentarer

Asle Toje er forsker, forfatter, kommentator og tidligere forskningschef ved Nobelinstituttet i Oslo. Han er belæst og særdeles berejst, og i ’Mellemspil- historien om tiåret da Europa brast’, følger vi med ham på rejse rundt i Europa.

Bogens rejsereportager er skrevet i årene 2010 -2020, og hans mål er at skildre et Europa i forfald. For det er hans tese; nationalstaterne er i opløsning, demokratier er på vej til at blive afløst af totalitære styreformer, uligheden mellem rig og fattig øges hurtigere og hurtigere, der kommer flere og flere sammenstød mellem etniske grupperinger og finanskrisens konsekvenser skaber fattigdom og nød. Han strør rundhåndet om sig med citater fra bøger og politikere og forskere som understøtter hans pessimisme, og han tager os med til steder, hvor der vitterligt er krise.

Vi er i Bilbao med hamrende stor ungdomsarbejdsløshed, blandt usle skæbner i Prags pornomiljø, i Grækenland hvor meget få åbenbart har lyst til at få børn og i Ukraine, hvor Putin har annekteret Krim. Så alt i alt er der virkelig meget at begræde. Det er forstemmende læsning, og man fristes til at lade sig suge med ind i det lammende sortsyn.

Men hvorfor er der ikke en eneste stemme eller et eneste miljø, hvor Toje bliver udfordret? Forfatteren tager os udelukkende med på besøg, der hvor hans verdenssyn bliver bekræftet. Vi hører ikke stemmer, som modsiger ham eller begivenheder, som peger i andre retninger end den kulturpessimisme, som er hans kompas. Det er bogens store svaghed. Og interessant i øvrigt, at hans tese om opløsning af sammenhængskraft og nationalstaternes manglende handlekraft bliver modbevist, samtidig med at bogen udkommer. I kølvandet på Ruslands angreb på Ukraine er stater jo netop rykket sammen og kæmper for fælles værdier.

Asle Toje: Mellemspil – historien om tiåret da Europa brast. Gyldendal, 394 sider, oversat af Nanna Lund. April 2022

Der er lukket for kommentarer.