// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Monika Fagerholm: Lola omvendt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Monika Fagerholm: Lola omvendt

Skrevet af den 3. juli 2022 – 07:29Ingen kommentarer

En ung mand findes myrdet i den finske sk√¶rg√•rdsby Flatn√§s. Det er en s√łvnig lille by, alle kender alle, ogs√• politiet og kommunalpolitikerne. √Öret er 1994, og fremtiden har endnu flere katastrofer i vente for det rystede lille lokalsamfund.

Det var Jana Marton, der fandt den dræbte unge mand i en grusgrav. Hun er nytilflyttet og er ikke rigtig kommet ind i byens kliker, og derfor deltog hun heller ikke i den skæbnesvangre fest, der endte med at den unge mand måtte lade livet. Det gjorde mange andre til gengæld, og de fleste af dem er der stadig væk 17 år senere, hvor Jana Marton bliver inviteret tilbage til byen til en middag. Meget er forandret. Men sporene fra det uopklarede mord er der stadig.

Lola omvendt er ikke en krimi, for omdrejningspunktet er ikke drabet, men byen og dens indbyggere. Her er byens politi-tvillinger. De rige b√łrn. Alkoholikerne. Kunstneren der engang fik en pris, men som siden er g√•et til i druk. Kunstnerne uden succes. Den handicappede unge pige, der har s√• sv√¶rt ved at se livet g√• forbi hendes vinduer uden at hun er inviteret til festen. De to smarte og rige f√¶tre, hvoraf den ene m√• lade livet i en grusgrav.

Og s√• er der Ca, den vilde, fors√łmte unge kvinde, der flagrer gennem natten, og hendes veninde Minnie der 17 √•r senere inviterer til middag for alle dem, der var unge dengang. Som Jana, der kommer retur med ar p√• sj√¶lden og trang til at f√• at vide, hvad der egentlig skete dengang.

Monika Fagerholm vandt Nordisk R√•ds Litteraturpris med Hvem slog Bambi ihjel, og det var en enest√•ende roman. Lola omvendt har pr√¶cis de samme kvaliteter, de mange stemmer der f√•r lov til at fort√¶lle med deres eget tonefald, de velartikulerede, de uskolede, de bange, de s√łrgende og dem, der l√¶ngtes mod skibskatastrofer og mod h√¶rv√¶rk og mod pludselig d√łd.

D√łd er der nok af, og menneskers h√¶rv√¶rk mod deres n√¶rmeste og dem selv. Og skibskatastrofer ‚Äď ja l√¶s selv, for som pr√¶sten i Flatn√§s siger: Jeg kan ikke love jer, at der bliver en dag i morgen.

Monika Fagerholm: Lola omvendt. 554 sider, Turbine. Oversat af Juliane Wammen, udkom 20. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.