// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Monika Fagerholm: Lola omvendt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Monika Fagerholm: Lola omvendt

Skrevet af den 3. juli 2022 – 07:29Ingen kommentarer

En ung mand findes myrdet i den finske skærgårdsby Flatnäs. Det er en søvnig lille by, alle kender alle, også politiet og kommunalpolitikerne. Året er 1994, og fremtiden har endnu flere katastrofer i vente for det rystede lille lokalsamfund.

Det var Jana Marton, der fandt den dræbte unge mand i en grusgrav. Hun er nytilflyttet og er ikke rigtig kommet ind i byens kliker, og derfor deltog hun heller ikke i den skæbnesvangre fest, der endte med at den unge mand måtte lade livet. Det gjorde mange andre til gengæld, og de fleste af dem er der stadig væk 17 år senere, hvor Jana Marton bliver inviteret tilbage til byen til en middag. Meget er forandret. Men sporene fra det uopklarede mord er der stadig.

Lola omvendt er ikke en krimi, for omdrejningspunktet er ikke drabet, men byen og dens indbyggere. Her er byens politi-tvillinger. De rige børn. Alkoholikerne. Kunstneren der engang fik en pris, men som siden er gået til i druk. Kunstnerne uden succes. Den handicappede unge pige, der har så svært ved at se livet gå forbi hendes vinduer uden at hun er inviteret til festen. De to smarte og rige fætre, hvoraf den ene må lade livet i en grusgrav.

Og så er der Ca, den vilde, forsømte unge kvinde, der flagrer gennem natten, og hendes veninde Minnie der 17 år senere inviterer til middag for alle dem, der var unge dengang. Som Jana, der kommer retur med ar på sjælden og trang til at få at vide, hvad der egentlig skete dengang.

Monika Fagerholm vandt Nordisk Råds Litteraturpris med Hvem slog Bambi ihjel, og det var en enestående roman. Lola omvendt har præcis de samme kvaliteter, de mange stemmer der får lov til at fortælle med deres eget tonefald, de velartikulerede, de uskolede, de bange, de sørgende og dem, der længtes mod skibskatastrofer og mod hærværk og mod pludselig død.

Død er der nok af, og menneskers hærværk mod deres nærmeste og dem selv. Og skibskatastrofer – ja læs selv, for som præsten i Flatnäs siger: Jeg kan ikke love jer, at der bliver en dag i morgen.

Monika Fagerholm: Lola omvendt. 554 sider, Turbine. Oversat af Juliane Wammen, udkom 20. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.