// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tobias Bukkehave: Arvestål
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman, Spænding

Tobias Bukkehave: Arvestål

Skrevet af den 11. juni 2022 – 07:08Ingen kommentarer

Tom Cortzen er Danmarks svar på Carl Hamilton og James Bond. En agent i en tophemmelig tjeneste ved navn Sektor 7, der ikke bare er en supermand i kamp men også kan begå sig på de bonede gulve. Vi mødte ham første gang i den toptunede Kongetro, og i Arvestål er han tilbage for at forsvare Danmarks sikkerhed.

Denne gang er det Arktis, det drejer sig om. Der er mistanke om at en forsker på en polarstation er agent for russerne, og at han har forfalsket en rapport for at få Danmark til at afstå en lille ø til russerne. Tom er manden, der skal undersøge om det har noget på sig. Samtidig i København har en ny, ung, kvindelig forsvarsminister sat sig for at rydde op i efterretningstjenesten – og hun er bestemt ikke begejstret for at høre om Sektor 7 og dens meritter.

Begivenhederne eskalerer hurtigt, og snart opdager forsvarsminister Lea Tourlin at hun alligevel har brug for Sektor 7, for Arktis er storpolitik og russerne bruger alle kneb…

Arvestål er desværre ikke nær så vellykket som første bind. Der er simpelt hen hældt for meget på. Arktis. Rømningen af Afghanistan. FE-skandalen. Krigen i Ukraine. Amerikansk valgsvindel. Det bliver overlæsset og ufokuseret, og det virker som om der er tænkt lidt for meget i dramatiske scener og lidt for lidt i et stringent plot.

Når man læser agentromaner skal man selvfølgelig acceptere præmissen – at Danmark skulle have 007-agtige agenter med licence to kill – og det er bestemt ikke socialrealisme. Men der er mange kameler at sluge for at Arvestål hænger sammen, og når det hele bliver lidt for meget ryger den indre logik. Til gengæld er der point fra denne anmelder for et en af personerne som jeg selv har læst filosofi og boet på Øresundskollegiet.

Når alt det er sagt, så er Arvestål en roman med smæk for skillingen, og kan man lide biljagter, snarrådige agenter og storpolitik, så vil de fleste nok føle sig godt underholdt. Jeg håber på en treer, hvor Tom Cortzen og Lea Tourlin kan få lov til at folde sig ud, men hvor der er lidt mere snor i plottet.

Tobias Bukkehave: Arvestål. 304 sider, Politikens forlag. Udkom 12. maj 2022

Der er lukket for kommentarer.