// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Zakiya Ajmi: Delvist møbleret
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Zakiya Ajmi: Delvist møbleret

Skrevet af den 26. maj 2022 – 06:26Ingen kommentarer

“Hver dag er en ekstremsport”. Delvist møbleret er en roman om livet, når det spænder ben. En roman om tiden efter bruddet med en voldelig partner.

Jeg stødte første gang på forfatteren Zakiya Ajmi, da børne-ungdomsromanen Vulkan udkom for to år siden. Vulkan er en virkelig fin roman om pigen Anna, der har boet på krisecenter med sin mor og nu er flyttet til en ny by, hvor hun starter i skole. Vulkan handler om vold og fattigdom på den ene side og om ungdomsliv og venskaber på den anden, alt sammen set fra den unges synsvinkel.

I den nye roman Delvist møbleret er det stort set de samme tematikker der foldes ud, denne gang med den voksnes synsvinkel. Den 32 årige Nadja er flygtet fra sin voldelige kæreste. Hun har fundet en delvist møbleret lejlighed på en gammel slidt gård midt på Sjælland og flytter ind med de to døtre Amina der går i børnehave og Lea på 16 år, der on and off går i 10. klasse. Hun tilbydes arbejde på gården og skal hjælpe den gamle mand Jørgen med at passe køerne.

Nadia gør det så godt hun kan. Ofte er det bare ikke godt nok. Den yngste datter parkeres med for meget iPad og maden består gang på gang af pommes frites, forårsruller eller nuggets, alt sammen købt færdigt. Nadia råber af børnene, hiver den yngste i armen, slæber hende med hjem fra børnehaven. Er ikke tydelig og konsekvent i sin opdragelse og lokker den yngste med med slik.
Og Lea finder sig ikke i noget, gider ikke skolelivet og hænger hellere ud med provinsbøllerne på knallert. Trods den store aldersforskel på de to søstre, slås de, bider og hiver hår ud på hinanden. Når man ikke har lært at håndtere uenigheder og konflikter hjemmefra, er det svært at vide, hvad man gør ved sin frustration og vrede.

Om romanen har forfatteren sagt “Det er spændende at skrive om knasterne i et menneske”, og jeg kan tilføje, at det også er spændende at læse om. Hun har derudover sagt at hun “…har været interesseret i at beskrive det at være mor sat på spidsen”, ja tak skæbne, det skal jeg da ellers lige love for og det har hun gjort godt. Det er det uperfekte moderskab vi får. Jeg er sikker på, at der også udenfor den fiktive verden findes Nadjaer. Mødre hvis liv er kaos, og som gør det så godt de kan. Og så tror jeg også, at mange af os en gang imellem på de pressede dage har en snert af Nadja i os.

Delvist møbleret er et spændende familiedrama om at blive revet midt over, om at flygte fra en voldelig partner og om at starte på en frisk uden andet end det man har med i en rullekuffert. Til læsere af forfattere som Stine Askov og Kim Fupz Aakeson.

Zakiya Ajmin (f. 1992) er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Hun underviser andre i at skrive og er fra januar 2021 til december 2022 med i Statens Kunstfonds karriereprogram for unge kunstnere. Hun har skrevet flere børnebøger og ungdomsromaner og har tidligere lavet børneradio på DR’s Talenthold og teater på Grow – Teater Grobs uddannelsesforløb for unge dramatikertalenter.

Zakiya Ajmi, Delvist møbleret, Gyldendal, Maj 2022, 268 sider.

Der er lukket for kommentarer.