// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Niklas Natt och Dag: 1795
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman, Thriller

Niklas Natt och Dag: 1795

Skrevet af den 20. april 2022 – 07:35Ingen kommentarer

Sp√¶ndingerne stiger i Stockholm i 1795. Sverige har v√¶ret styret af en formynderregering siden Gustav III blev myrdet ved et maskebal tre √•r tidligere, men nu er hans s√łn snart voksen og kan overtage styret. Imens fester, horer og drikker b√•de rig og fattig i byen, om end p√• forskellig vis. I de magtfulde kredse fors√łger man at forberede sig p√• magtskiftet, i fattigkvartererne som er langt de fleste fors√łger man blot at overleve fra dag til dag.

I dette kaos s√łger den enarmede Mickel Cardell efter spindersken Anna Stina Knapp. Han har alle dage v√¶ret stor og grim, men efter en brand i slutningen af 1794 er det kun blevet v√¶rre. Hans makker Emil Winge er ogs√• p√• jagt; han leder efter den sadistiske Tycho Ceton, der har bedrevet meget ondt og som b√łr st√• til ansvar for sine onde gerninger ‚Äď og ikke mindst forhindres i at udf√łre flere.

1795 er tredje og sidste bind i Natt och Dags fremragende serie fra slutningen af 1700-tallets Sverige. Det er en tour de force gennem skidt og m√łg, sult og n√łd, ondskabsfuldheder og nederdr√¶gtigheder, men ogs√• en serie om umage menneskers jagt efter retf√¶rdighed i en verden, hvor adel ikke forpligter til andet end dekadence og brutalitet.

Natt och Dag skriver, s√• man kan se, h√łre, lugte og n√¶sten f√łle den skidne by og dens mere eller mindre fordrukne indbyggere. Det er bundet sammen af et umage makkerpar, Cardell og Winge, der trods deres moralske fejl og mangler alligevel leder efter en mening med galskaben. Sj√¶ldent har en romanserie v√¶ret s√• realistisk ‚Äď her er ingen romantik, kun en barok verden af uddunstninger og liderlighed. Det har alt sammen storpolitisk betydning, for Cardell er ikke den eneste, der leder efter Anne Stina Knapp, og m√•ske sidder hun med viden, der kan afg√łre fremtiden for Sveriges n√¶ste konge.

1795 er en værdig afslutning på en enestående serie. Måske kommer det lidt langt ud og plottet bliver til tider lidt svært at overskue, men det går nok. Man kan på ingen måde læse 1795 uafhængigt af de to foregående bind, 1793 og 1794, så start dér og glæd dig til en historisk rejse til Stockholm, du aldrig glemmer.

Niklas Natt och Dag: 1795. 478 sider, Gutkind. Oversat af Christina Westenholz Boljén, udkom 16. februar 2022

Der er lukket for kommentarer.